Annons:

Annons:

VIGGOS KRÖNIKA: Livet efter corona

Finns det ett liv efter corona? Det är ju självklart, men just nu känns det långt borta. Påsk eller efter sommaren? Det är frågan och svaret är att ingen vet. Corona är en världsunik händelse. Det är första gången som vår globala värld utsätts för en farsot som kan leta sig in alla vrår. Värst tycks diktaturer drabbas och det är ingen tröst. Förtryckta människor förtjänar bättre än Iran och Kina, men kanske kan viruset sakta strimla sönder de som hatar demokrati och yttrandefrihet. 

Självfallet tror inte jag att viruset kommer att leda till massdöd eller miljontals sjuka, men vi lever i en tid av hängsle, bälte, airbagcykelhjälm och krockkudde. Och förstås en skottsäker väst om du ska vara med i tv och vill ha uppmärksamhet. 

Corona frodas i vår tid av extrem dödsrädsla och sociala medier. Och konsekvenserna är en ekonomisk nedgång för i första hand reseindustrin. Travel News bevakningsområde står alltid i första ledet när tidens pendel svänger. Reseindustrin var en av de första som blev digital när internet tog över världen. 9/11 krossade många flagship carriers, men fick också lågprisflyget att ta över världen. På andra sidan katastrofen hägrar en bättre värld.

Men nu är det Corona som får människor att avboka sin resor och ställa in stora konferenser. Rädslan för att göra fel är mycket mer central än viljan att vara modig. 

Men det finns en faktor som kommer att rädda världen från undergång och det är tristessen. Att inte resa är så tråkigt att jag är övertygad om att när väl Corona-skräcken släpper en aning så kommer vi att få enorm rekyl i form av ökat resande. Allt nu handlar om att härda ut. 

I veckan intervjuade jag IATA:s andre man i Europa för att prata om corona.

Två meningar från intervjun med flygets lobbyorganisation stannar kvar. 

  1. Flyget är den viktigaste länken i världsekonomin. 
  2. Tillgängligheten i Europa är världens bästa. 

Det sista är förklaringen till att corona kan spridas så snabbt. Just i detta fall är det förstås illa, men i alla andra fall är det fantastiskt. Världen är öppen på ett sätt som den aldrig har varit tidigare och det är otroligt viktigt att det så förblir. Flyget är nyckeln och lösningen på problemet. När vi väl har ett vaccin framme kommer det att finnas i världens alla hörn tack vare flyget. 

Vad kommer då att hända efter Corona? Jag är övertygad om att det kommer att bli ett nytt lager av säkerhet. Endast virusfria människor kommer att få resa och bo på hotell i framtiden. Exakt hur detta kommer att gå till vet jag inte, men kontroll av ens fysiska status kommer att bli lika självklart som att röntga en väska på en flygplats. 

Men som sagt. Det finns hopp. 

Världen kommer INTE att gå under. 

***   

Vi byter ämne.

Har precis varit på nya Östermalmshallen och tittat på Arla Unika. Det stora mejeribolagets Formel 1-satsning. På små enheter försöker Arla utveckla nya sätt att producera ost. Jag är ingen expert på bakterier, men ostarna jag fick testa var otroligt goda. Ost är fetma, syra umami. Det är år av lagring och gammal mjölk. Syftet med Arla Unika är inte främst att ta fram nya produkter utan att utveckla nya tekniker. Eller förfina tekniker. 

Jag är helt övertygad om att det är på detta sätt som världen blir bättre. Spetsen drar massa efter sig. 

När Östermalmshallen invigdes var den en spets. Att handla mat under tak var något nytt och radikalt 1888. Men det begrep inte handlarna som stod kvar på torget tills det att staden förbjöd detta. Först när de var tvingade kom handlarna in under taket. Piska och morot, det behövs två för att förbättra en värld. Jag föredrar dock alltid moroten, men helst vill jag ha ost och vin. Och kyssar av min hustru.

***

Och med dessa ord tar vi en liten paus i nyhetsfabriken på Travel News. De senaste veckorna har vi haft över 100 000 läsare i månaden och det all time high 2020. Relevanta, oberoende och aktuella affärsnyheter är olja i systemet. Och ja, ju fler som läser oss och kan fatta genomtänkta beslut med stöd av våra nyheter desto bättre för hela reseindustrin och i förlängningen fler pengar in för Travel News. Alltså mer ost och vin till mig. Kyssarna är gratis, men ändå ovärderliga.

 

 

En kommentar

  1. Marvinrak: some species of esophageal necrosis Peculiarly men low-cost online. viagra uk pilots. Or accountant. or, lawsuit, may, string mouthful, raging temper. Svara

KOMMENTARER

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Våra regler är enkla: Håll en god ton. Visa respekt för dem vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras av redaktionen.

1 KOMMENTARER ÖPPNA

Prenumerera gratis på Travel News fullmatade nyhetsbrev och få senaste nytt från reseindustrin varje vardag senast klockan 8.