Annons:

Annons:

Mölle, SJ:s monopol och människans förmåga att tänka stort

Har tillbringat mitt årliga dygn i Mölle. Den skånska sociteten trängs på några utvalda platser: Torekov, Näset, Båstad och Mölle. Här går livet ut på att bada, spela golf, sol och gå på kalas. Precis som på alla andra exklusiva badorter runt om i världen hålls värdet upp genom bristen på hotellrum. Och där Airbnb och HomeAway på många andra platser gjuter olja på vågorna sker detta inte här, eftersom de som har haft råd att köpa hus här har så mycket pengar att de inte behöver befatta sig med andrahandsuthyrning. Man måste alltså känna någon för att få en biljett in och det har jag turen att göra. 

Mölle ligger vid foten av Kullen, ett skånskt urberg som till skillnad från de skånska åsarna griper som en klo upp ur marken. Att klättra runt på klipporna gör du med livet som insats. Mölle är en av Sveriges första turistorter och i början av förra seklet reste tyskar hit och badade och det radikala var att män och kvinnor kunde och fick göra detta TILLSAMMANS. Då gick det en järnväg hit, men den är förstås borta och nu är det buss som gäller för oss som åker kommunalt. Och precis som i de stora turistmetropolerna i världen är det dagsbesök som gäller. På kvällen efter klockan tio är det ganska ödsligt i Mölle, trots flera bra krogar. Åt en riktigt god pizza på Krukmakeriet. Rekommenderas. 

***

Debatten om SJ:s monopol på tågbiljetter fortsätter. På Travel News finns just nu en podcast-intervju med SJ:s vd Crister Fritzon och han tycker förstås inte att det är något monopol. Han tycker att alla aktörer ska utveckla sina egna försäljnings- och marknadsföringskanaler och att det ska råda fri konkurrens. Men den blir svår att upprätthålla när SJ äger 95 procent av utbudet. Jag lutar fortfarande åt att SJ ska släppa in alla och ta en skälig försäljningsprovision. Idag är den sju procent. Har åkt mycket tåg i sommar och bokat både på SJ och på Snälltågets hemsida. Tyvärr är den senare ganska dålig om man jämför med SJ och det gör ju att jag kommer att fortsätta att boka med SJ. Det stora problemet på den svenska tågmarknaden är förstås att SJ är en elefant och de andra små aktörerna är myror. Visserligen ägs myrorna av elefanter i fjärran länder, men här är de små. Skriver ett längre reportage om detta i nästa nummer av Travel News. Håll ut. 

***

Vad kan jag mer berätta om sommaren? Jo, jag är väldigt upptagen av HBO-serien ”The Loudest Voice” om Fox News och dess grundare Roger Ailes. Den senare var förutom att vara tv-chef rådgivare åt Nixon, Bush, Reagan och förstås Donald Trump. Rogers tes är att människor inte vill bli informerade, de vill känna sig informerade och ju mer känslor du har i ett budskap desto fler väljare. Det är samma budskap i Yuval Hararis senaste bok “21 tankar om det 21:a århundradet”. Människan har förmåga att tänka längre och större än alla andra levande varelser på jorden, men många av oss tänker sällan längre än till nästa semester. Jag är inte dugg bättre än snittet. Just nu när jag skriver dessa rader tänker jag att så fort jag är klar ska jag äta lunch. 

***

Följaktligen önskar jag alla läsare en riktigt skön helg. Nästa vecka skruvar vi upp tempot här på Travel News och skickar ut nyhetsbrevet klockan åtta på morgonen som vanligt. 

KOMMENTARER

E-postadressen publiceras inte.

Våra regler är enkla: Håll en god ton. Visa respekt för dem vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras av redaktionen.

0 KOMMENTARER ÖPPNA
Detur söker Nordic Sales Director
Sista ansökningsdag:
26 februari 2020