Annons:

Nya Nationalmuseum kommer att bli en dunderhit

Skriver dessa rader på Blå Tåget från Göteborg till Stockholm. Ner åkte jag med MTR Express. Det gick utmärkt. Tåget var i tid och jag skrev hela vägen ner och nu är det samma sak upp. Tågets wifi är inte lysande, men det funkar via min mobil. MTR Express är något fräschare än Blå Tåget, men bägge funkar fint som arbetsplats med rörlig utsikt.

Jag har varit i rikets andra stad för att lära mig mer om Alperna. Två bolag som skeppar folk dit sitter i Göteborg: STS Alpresor och Lion Alpin. Exakt hur detta går till kommer jag att skriva mycket om i nästa nummer av Travel News. Alltså det som kommer i december. Nästa vecka kommer höstnumret och där har vi bland annat Researrangörs- och hotelltoppen. Att sammanställa dessa listor med utgångspunkt i UC-siffror för 2017 har varit en utmaning. När jag gör detta om ett år kommer det att gå lättare eftersom jag då vet mer om de för mig fortfarande ganska okända bolagen längre ner på 100-listan.

Men jag är ändå stolt över årets arbete. Att sammanställa och presentera resultatet för 150 bolag i reseindustrin är en viktig uppgift och det är bara Travel News som gör detta. Vår roll är att ge våra läsare ett så bra beslutsunderlag som möjligt. Travel News ska vara en karta som gör att våra läsare kan navigera tryggt i världens största industri.

Det är pretentiöst skrivet, jag vet, men jag tycker en ska använda stora ord om sitt arbete. Åtminstone en gång i veckan i fredagskrönikan. Speciellt när de senaste siffrorna från Google Analytics visar att Travel News har 59 000 aktiva läsare i månaden, en uppgång med 20 procent. Vi närmar oss all time high med 60 000 aktiva läsare. Det är siffror som visar att vi gör något rätt. En tackar för läsarnas förtroende.

Vad hände då mer i Göteborg? Jag var på Aeroflots cocktailparty för den nya direktlinjen från Landvetter till Moskva. Det var goda burgare och ännu godare champagne. Utsikten från 29:e våningen i Gothias tredje torn påminner lite om den över Moskva. Den senare staden är ungefär 30 gånger större än Göteborg, men bägge är uppbyggda kring bilen. Makthavarna i bägge städerna har prioriterat breda motorvägar framför små gränder och parker. Jag var i Moskva i våras inför fotbolls-VM och tittade bland annat på den nya terminalen på Sheremetyevo. Det är här resenärerna från Göteborg kommer att landa och jag kan garantera att de inte kommer att bli besvikna.

Den gula färgen visar att du är på våning två. Här var från början Kungliga biblioteket.

Jag träffade även arkitekten Gert Wingårdh över en suverän lunch på restaurang Gabriel i Feskekörka. Det är hans kontor som tillsammans med Erik Wikerstål är ansvarig för renoveringen av Nationalmuseum som öppnar om en dryg vecka. Gert visade bilder och ritningar och det är otroligt imponerade. Byggnaden öppnade första gången 1866. Tanken var att man skulle ha det Kungliga biblioteket på våning två och konsten på våning tre. Då fanns det ingen el i huset och inte en enda toalett. I takt med att dessa moderniteter uppfanns byggde man om museet och börja täcka för fönstren för att skydda konsten. Vad Gerts team nu har gjort är att öppna upp och åter släppa in ljuset. Ventilationen har grävts ner under ljusgårdarna och dit har man också flyttat toaletterna. En ny hiss har installerats i en av de två ljusgårdarna och den har plats för svindlande 97 personer.

Jag är övertygad om att museet kommer att kvala in på Stockholms Big Five lista. Alltså att bli ett av de fem viktigaste besöksmålen i vår huvudstad. Museets mål för det första året är 800 000 besökare, men jag är övertygad om att den siffran kommer att landa på minst 1,5 miljoner första året. Borta är nämligen den lite murriga känslan som ofta finns i gamla byggnader. Istället känns nya Nationalmuseum modernt och klassiskt vackert. Jag tror personligen att många har tröttnat på samtidskonsten och vill se målningar och skulpturer som skapades före modernismen. Vi lever i en konservativ tid och en stora grupp människor längtar efter eviga värden och skönhet som utgår från det gyllene snittet. Det kommer många människor att uppleva på Nationalmuseum. Att Stockholm nu får ännu ett turistmål i samma division som Stockholms slott och Stadshuset är fantastiskt.

Och med dessa rader vill jag bara önska alla läsare en underbar helg så hörs vi igen på måndag.  

Till vänster på denna bild finns hissen. Den flätade vägen var populär på 1800-talet.

 

 

Kommentarer är stängda.