Annons:

Annons:

Nyårskrönika om Donald Trump, Asien och de viktigaste händelserna i reseindustrin under tiotalet

Här kommer nyårskrönikan.

Skrev som någon kanske noterade ingen fredagskrönika i fredags, men det är svårt att hålla reda på dagarna så här i jul och nyårstider.

Tänkte att jag skulle svara på Travel News nyårsenkät “Vad händer egentligen under tiotalet?” såsom fem kända profiler i reseindustrin redan gjort här.

Det är bara några timmar kvar av tiotalet. Vad var den viktigaste händelsen i reseindustrin?

Det största som hänt som jag kan komma på är Thomas Cooks konkurs. Jag har som sagt bara arbetat i reseindustrin i knappt två år och kan inte bedöma de tidigare åtta.

Thomas Cooks konkurs sätter fingret på att globala lösningar är ganska värdelösa. Att sitta i London och veta hur kunder tänker i Umeå och Frankfurt funkar dåligt. Människor i hela Europa tänker kanske samma sak när vi säger “barnfamilj på semester”, men sökvägen och betalningsviljan till resan skiljer sig åt. Det skapar helt olika kostnader och i en industri som kämpar på marginalen när det gäller lönsamhet kan detta var förödande. Det är mycket talande att Vings första reklamkampanj på egna nordiska ben tar upp de små skillnaderna. Det var dessa som gjorde att Thomas Cook gick i konkurs.

Bolaget hade HQ i London, men styrdes delvis från Kina. Konkursen visar också att det är stora skillnader mellan våra kontinenter. Jag är övertygad om att Asien är det nya Europa i det att vi förr var ett ideal. (Speciellt i våra egna ögon.) Men inte längre.

Idag kommer de hetaste trenderna från Asien och vad det tycks mig främst från Korea åtminstone när det gäller populärkultur, teknik och mat. Världen har bara börjat skrapa på ytan när det gäller den asiatiska revolutionen, men Europa framstår alltmer som ett gigantiskt Disneyland. Vi har några gamla historier av typen Eiffeltornet som vi vevar om och om igen, men det kommer inga nya.

Dessa skapas just nu i Seoul.

I valet mellan att vara Uber eller den som kör Uber-bilen blir vi i Europa allt mer det senare. Thomas Cooks konkurs är alltså inte i sig det största, men händelsen sätter fingret på en utveckling som vi kommer att se mer av.

Den andra stora händelsen är problemen med Boeing 737 MAX 800. Boeing är ett närmast systemkritiskt företag i USA på samma sätt som Huawei är det i Kina. Det offentliga, privata, tekniska och militära smälter samman i dessa bolag. De är too big to fail.

Det är ingen slump att Donald Trump fokuserar så mycket på Huawei i sina attacker på Kina och att han alltid försvarar Boeing. Problemen med Boeing sätter fingret på hur sårbart vårt system är. Skulle bolaget rasa ihop kan det dra med sig hela USA. Och i en tid när det bara finns två riktiga flygplanstillverkare i världen skulle det kunna ge Europa ett enormt lyft. Temporärt.

Men lita på att det inte dröjer länge innan Kina har byggt ett nytt stort flygplan som är vida överlägset allt Boeing och Airbus någonsin gjort.

Några personer kommer alltid vara starkt förknippade med detta årtionde, vill du skriva en mening om de personer som berört dig extra mycket. 

Donald Trump, han har en energi som är helt makalös. Den är nyckeln till hans framgång och än så länge har ingen lyckats kopiera detta.

Petter Stordalen, jag börjar tröttna på att han alltid skriker när han pratar. Men det förminskar inte hans roll som den absolut viktigaste fyren i reseindustrin i Norden.

Greta Thunberg, den viktigaste rösten från Sverige sedan Olof Palme. På många sätt lika motsägelsefull som Palme. Ett levande bevis på att det är ohyggligt svårt att leva som man lär. Men att hela världen vill haka på.

Bjørn Kjos, Norges Ingvar Kamprad. Jag älskar att flyga med Norwegian på samma sätt som jag älskar att handla på IKEA.

Jag fotograferar Björn Kjos på Norwegian HQ.

På internet har det hänt mycket, vad har följande saker betytt enligt dig? Skriv en mening.

Google Maps, det finns något i Googles fräckhet som verkligen fascinerar mig. Jag menar, tänk styrelsemötet där man beslutar att äta upp sin största kund Booking och alla andra OTA:er. Maps är en tjänst som jag inte kan leva utan.

Instagram, beroendeframkallande som cigaretter.

TikTok, har laddat ner appen, men fattar ingenting. Jobbigt.

Airbnb, lyckas ofta leverera över förväntan.

Tripadvisor, trist. Men fortfarande det bästa när jag är ute och reser. Ett bevis på att det mesta är ogjort.

Vilka podcast lyssnar du på?

Alex & Sigge, USA-podden, Det politiska spelet och Kvartals fredagspanel.

Till sist, vem vill du önska gott nytt år i reseindustrin?

Alla läsare av Travel News. Tack för er tid. Ett privilegium.

 

KOMMENTARER

E-postadressen publiceras inte.

Våra regler är enkla: Håll en god ton. Visa respekt för dem vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras av redaktionen.

0 KOMMENTARER ÖPPNA

Prenumerera gratis på Travel News fullmatade nyhetsbrev och få senaste nytt från reseindustrin varje vardag senast klockan 8.