Annons:

Annons:

Rapport från Bulgariens Alcatraz och ja en del andra ställen!

Befinner mig i Bulgarien på en pressresa. Vi åker runt i en minibuss och tittar på allt från Salt Museum till Bulgariens Alcatraz. Det sista är en pytteliten ö i Svarta havet som ligger 30 minuters båtresa från Burgas. Här finns resterna av ett kloster och ett fängelse. På St. Anastasia Island placerade regimen politiska dissidenter under kommunisteran. Det var praktiskt eftersom det är långt att simma in till stranden och omöjligt att ta del av stämningen i samhället när man är på ön. 

Saltmuseet är en barack med gulnade fotografier och en kvacksalvare som talar oavbrutet om alla sjukdomar som “hans” salt kan bota. Från Artros till cancer via muskel- och huvudvärk. Efter det att han sålt fyra burkar till vår guide smörjer vi in oss med stinkande lera och torkar sakta i solen, omgiven av gubbar och gummor från Ryssland, Polen, Rumänien och förstås Bulgarien. Stämningen är vänlig och varm. För att få effekt ska man enligt direktören på Saltmuseet göra detta gyttjebad fjorton dagar i sträck. Annars är det bara för Facebook, säger han och alla skrattar.

***  

Det är drygt två år sedan jag var vid Svarta havets västkust senast. Förra gången var jag här med mina barn och vi bodde direkt på Golden Beach i en liten betonglåda med tre Airbnb-rum. Bakom oss var det en kilometerlång mur med tio våningar höga All inclusive-hotell. Stranden lockar främst brittiska och tyska budgetturister. Ännu mer kända Sunny Beach passerar vi utan att stanna eftersom vår guide förklarar att det är så överexploaterat.

Längst den vackra kusten finns otaliga hotell och ganska många husskelett. 2005 var det en fastighetsboom här, men när värdet på andelslägenheterna inte gick i taket stannade många projekt.

***

Bulgarien är ett speciellt land. Man har av tradition ett gott öga till stormakter. Under andra världskriget var man allierad med Tyskland, även om man inte deltog i kriget med trupper. Sedan blev det Josef Stalin som bestämde vad som skulle hända i Bulgarien. Bland annat döptes den 5000 år gamla kuststaden Varna om till… Stalin. Ryssarna uppskattar Bulgarien, eftersom landet gav dem det kyrilliska alfabetet. 

Idag heter staden åter Varna och den har bland annat styrts av ottomanerna, romarna och förstås de gamla grekerna. Det finns spår tillbaka till fornstora dagar överallt i Varna och på många andra platser i Bulgarien. Tydligast är förstås spåren från kommunisttiden. Bolsjevikerna älskade som bekant betong eftersom den både var billig och gick att forma till gigantiska huskroppar. Helt utan en tanke på hur den lilla människan mår och agerar. Under kommunisttiden fanns det förstås affärer, men inget att köpa i dem. Följaktligen blev städernas fokus något annat än konsumtion och istället för att gå i shopping malls hänger man i parkerna. Dessa är magiska. De gröna lungorna är stadens mötesplats och här trängs tonåringar och pensionärer med barnfamiljer och nyförälskade par. Från tidig morgon till efter midnatt. Den bästa anledningen att åka till Bulgarien är för att hänga i parker. 

***

Svarta havet är också fantastiskt. Rent vatten och ständigt dessa vågor som är en smula farliga. Bulgarien är ungefär tio år efter den globala utvecklingen. När vi frågar om padelbanor börjar vår guide googla detta nya ord. I Stockholms innerstad är det nästan omöjligt att hitta en nedgången fastighet. I Bulgarien behöver vartannat hus ses om. Men å andra sidan så är priserna modesta och middag på stan kostar en fjärdedel jämfört med Sverige. Vill du veta mer om detta ska du läsa RES om någon vecka, då kommer min artikel med fem anledningar att besöka Bulgarien. Jag vet att Ving planerar charter till både Varna och Burgas nästa sommar. 

***

Det var inte oväntat att regeringen förlängde coronarestriktionerna till mitten på oktober. Men förstås tråkigt. Long haul kommer att ha det tuftt i många månader framöver. Ja troligen år. Hur dessa restriktioner ska utvärderas är en stor fråga som vi kanske aldrig får svaret på. Här är i Bulgarien är alla vi pratar med fascinerade över att vi inte haft några lockdowns. Ni är så modiga… 

***

På måndag morgon är jag tillbaka på kontoret och då är det full fart framåt med Travel News Business Forum, Travel News Market, vår padelturnering Travel News Trophy by Israel och förstås det vanliga nyhetsarbetet. Ha en skön helg så hörs vi på måndag.

 

KOMMENTARER

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Våra regler är enkla: Håll en god ton. Visa respekt för dem vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras av redaktionen.

0 KOMMENTARER ÖPPNA
STRICCT TRAVEL expanderar!
Sista ansökningsdag:
8 oktober 2021
På nytt jobb

Prenumerera gratis på Travel News fullmatade nyhetsbrev och få senaste nytt från reseindustrin varje vardag senast klockan 8.