Annons:

Rapport från Skåne och Bakken

Fredagskrönikan befinner sig i semesterläge. Men vi kämpar på i sommarhettan. Igår var familjen Cavling på Bakken för första gången. Bakken är ungefär som Tivoli i Köpenhamn. fast det ligger norr om den danska huvudstaden och är mer fokuserat på… axlarna ner. Det var en skön blandning av män i tribaltatueringar och kvinnor i heltäckande slöja. Det var också väldigt många som rökte. Danmark är ett av världens lyckligaste folk och kan en förklaring vara att alla röker?

Mina barn stod en tjugo minuter långa köer för att åka attraktioner som tog några sekunder. Detta har jag svårt att förstå, men när jag var i deras ålder på Liseberg tyckte jag också att det var fantastiskt. Den danska kronans höga värde, 1,391, gör att man skyndar sig hem igen över Öresundsbron. Att åka bil över bron utan en Brobizz är sjukt dyrt.

***

I kampen mellan tre semesterorterna i Skåne: Mölle, Skanör och Torekov föredrar jag Mölle. Vi snackar alltså om en match som är så långt från Bakkens målgrupp det går att komma. De tre societets metropolerna drar till landets rikaste och mest fåfänga människor. I filmen Solsidan ges en mycket bra bild av hur livet i landets mest förmögna kretsar går till. Det handlar om att se och synas. Precis som överallt annars. Människans innersta behov är bekräftelse och det finns inga tecken på att detta behov skulle minska även om plånboken är tjock. När jag var på plats i Mölle ville jag gärna hyra ett hotellrum, men det spelade ingen roll hur mycket jag var beredd att betala. Sängarna var slut. Det är ganska symptomatiskt för svenska semesterorter att det är fullsatt när solen skiner. Vår beredskap för bulkturism är mycket liten.  

***

Vi har även spanat in Örenäs slott som ligger sagolikt vackert norr om Landskrona vid Glumslövs backar. Utsikten över Ven, Öresund och Danmark är WOW. Tillbyggnaden som tillkom 1970 är dock typiskt för ägaren LO:s okänslighet. Den är riktigt ful, men som tur är gömd bakom några träd. Vi åt en rejäl lunch till ett anständigt pris och fick mycket bra service när vi tittade runt i slottet. Poäng utdelas även till utegymmet.

***

Nu styr vi kosan till Naturhotellet.

Rapport i nästa veckan fredagskrönika.

 

Kommentarer är stängda.