Annons:

Reseindustrin har vind i seglen, trots tuffa vindar

Det blåser tuffa vindar i vår värld, men trots detta har reseindustrin vind i seglen. När det kommer till resande så verkar det som om människor tycker och agerar utifrån vad de säger på samma sätt. Alltså, många människor säger i undersökningar att de vill resa mer och ja, sen bokar de faktiskt resor. (Det är nämligen inte alltid som människor agerar som säger i undersökningar.) 

I veckan berättade Ving i ett pressmeddelande att deras försäljning i jul och nyår är upp 25 procent. 

Jag var på en pressträff med Apollo i onsdags lunch. De har gjort en rapport som byggde både på intervjuer med människor i Norden och på försäljningsdata.

5 av 10 menar att de inte skulle ha något att se fram emot om de slutade resa. Hela 15 procent uppger att de skulle bli rent av olyckliga utan resor. 

Och ja, Apollos försäljningen ökar 20 procent jämfört med förra året och 15 procent av nästa sommars resor är redan sålda. 

Lågkonjunkturen är ett faktum, men medelklassen har fortfarande pengar i ladorna och nu när börsen går upp och Riksbanken har tryckt ner pausknappen och låter ränta ligga still. Mitt i vintermörkret finns det mycket att glädja sig åt. 

Det är förstås trist att den svenska kronan inte anses vara värdefull utanför våra gränser, men jag tror att den viktigaste förklaringen till värderingen är den goda svenska ekonomin. Det är bristen på svenska värdepapper som gör att investerarna söker sig till andra valutor. Vår låga statsskuld gör oss mindre attraktiva på den globala penningmarknaden. 

Nu är Viggo galen kanske du tänker, men då hörde ni inte intervjun med riksdagsbankschefen Erik Thedéen i P1 från Jönköping i veckan. Han har ingen aning om varför den svenska kronan är låg och vad man ska göra åt det. 

Men okej, den svenska kronans låga värde löser jag inte denna krönika. 

”En av tio svenskar har varit i mer än 25 länder i världen enligt Apollos undersökning. Det är här vi hittar en väg fram. Det är först när man besökt ett annat land som man verkligen förstår vad som händer där”

På Pandox kapitalmarknadsdag i tisdag fick jag lära mig att vart femte nya jobb i världen skapas i reseindustrin som utgör 10 procent av världens BNP. Det är alltså livsviktigt för världen att vi fortsätter att resa. 

Turism är en av stora hävstängerna när människor ska ut ur fattigdom och in i självförsörjning. I denna utveckling är flyget nyckeln till framgång. Det är positivt att SD nu driver frågan om att ta bort flygskatten

Även i regeringen är det positiva tongångar när det kommer till flyget. Infrastrukturminister Andreas Carlson värnar alla trafikslag i vårt land, till skillnad från företrädaren Tomas Eneroth som aldrig missade ett tillfälle att tala illa om flyget. 

”En marginell rörelse blev tack vare mediernas dramaturgi och de sociala mediernas algoritmer en världshändelse”

Det sista var förstås plakatpolitik eftersom Eneroth trodde att flygskam var en gångbar åsikt hos svenska folket. Nu vet vi att det var läpparnas bekännelse. Det fanns ingen bred uppslutning bakom händelsen att Greta Thunberg lyckades samla ett gäng skolkande ungdomar i Stockholms innerstad för att protestera mot det industriella projektet. En marginell rörelse blev tack vare mediernas dramaturgi och de sociala mediernas algoritmer en världshändelse. Nu är kejsarinnan naken när hon protesterar mot vindkraftverk i Norge och gullar med minst sagt tveksamma politiska åsikter om Israel och Palestina. Det är skönt att Thunberg nu har blivit myndig så att man kan ifrågasätta och kritisera henne utan anklagas för verbal barnmisshandel. 

***

Vi lever som sagt i en orolig tid, men jag är övertygad om att resande och turism är den bästa vägen fram och vi ska vända utvecklingen i världen. En av tio svenskar har varit i mer än 25 länder i världen enligt Apollos undersökning. Det är här vi hittar en väg fram. Det är först när man besökt ett annat land som man verkligen förstår vad som händer där. Jag säger inte att man börjar älska Erdogan för att man har varit på charter i Turkiet. Men har man tur träffar man några turkar och inser att alla inte är lika tokiga som Erdogan som anser att dödskulten Hamas är befrielserörelse. 

Jag ska nästa vecka åka till Florida för att inspektera ett nytt kryssningskepp och testa den nya tåglinjen mellan Miami och Orlando. Jag har många fördomar om denna delstat som jag tror är fylld av farliga alligatorer och ännu farligare ormar. Min bild är att människorna i Florida är helt skogstokiga, de verkar älska Donald Trump mer än han älskar sig själv. 

Men se, jag har redan träffat en person från Florida, DT Minich, vd på Experience Kissimmee, han stämde inte alls in på mina fördomar. Han var djupt oroad över utvecklingen i USA och förespråkade ett nytt politisk system med fler partier än två. 

Jag håller med DT.

Troligen kommer undertecknad att återvända hem med ännu mer kunskap om Florida, USA och de människor som bor där. För ja, skrapar man på ytan så är de flesta människor ganska lika trots allt och ganska sansade även i oroliga tider. 

Nu får alla läsare och alla nya prenumeranter på Travel News Premium ha en riktigt skön helg så hörs vi igen på måndag.

 

PS: Missa inte vårt extrema Black Friday-erbjudande till nya prenumeranter på Travel News Premium, ett helt år för 666 kronor. Erbjudandet löper ut vid midnatt på söndag och kommer aldrig mer tillbaka!

Comments

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Våra regler är enkla:Håll en god ton. Visa respekt för dem vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras av redaktionen.

0 kommentarer Öppna
VD till RK Travel Group
Sista ansökningsdag:
3 mars 2024