Annons:

Så håller Amsterdam gatorna fria från urin

När ni läser detta är jag på väg till Amsterdam. Jag har lyckats tjata mig in i cockpit på planet så nästa veckas krönika är i princip klar. Har du tips på vad jag ska se i Amsterdam så är det bara att mejla.

Amsterdam tycks vara en spännande turiststad. De har 19 miljoner besökare varje år och staden har lyckats tvätta bort stämpeln droger och rock’n roll. Nu är stadens stora utmaning överturism. En klar fiende är Airbnb som har fått nya förhållningsregler. Mer än 30 dagar per år får privata värdar inte hyra ut. Nya hotell vill man inte heller ha innanför tullarna. Nya hotell måste hitta plats i förorterna och för att få tillstånd krävs att man inkluderar lokalbefolkningen. De ska både kunna arbeta på hotellet och sälja sina produkter dit.

Trots att staden fått bort sitt dåliga rykte kommer det fortfarande horder av outbildade män till Amsterdam för att röka på och festa. Redan när dessa män landar på flygplatsen försöker man uppfostra denna grupp. Digitala reklamtavlor förklarar att kissar du på gatan kostar det 1 500 kronor. Kissar du på toaletten är det gratis. Samma sak om du skriker på gatan, då kostar det 1 500 kronor. Att prata normalt är helt gratis.

Dessa budskap förföljer sedan gruppen lågutbildade män när de tar tåget in till stan. Det kommer upp i deras telefoner när de loggar in på Facebook och det finns skyltar på deras billiga hostels. Man vänder sig speciellt till män från England, men även holländarna från vischan finns bland syndarna.

Förra gången jag var i Amsterdam besökte jag en coffeeshop. Det var fruktansvärt starkt så mitt behov att göra detta fler gånger i livet är mindre än noll.

Min plan denna gång är att träffa representanter för staden och en undran är förstås vad man vinner på att behålla Red Light District och kaféer där folk röker på. Jag kan inte tänka mig något sunkigare.

Vad kan jag mer berätta om min vecka?

Vi har gjort klart ett magasin. Årets sista Travel News handlar mycket om skidor och Per G Braathen. Vi laddar upp inför Grand Travel Award och summerar Travel News Market.

Jag har testat gröt hos Scandic. Den var okej, men jag tror det blir svårt att hålla den fräsch i en fullsatt frukostmatsal. I valet mellan att hålla gröten varm och fixa fram nytt kaffe kommer det senare alltid att vinna.

Jag har mejlbråkat med Lisebergs vd. Han tycker det är helt fel när jag och Travel News skriver att skattebetalarna köper nya karuseller på Liseberg för 300 miljoner. Min grundinställning är att tivolin inte ska drivas av politiker med andras pengar, de ska drivas av privata näringsidkare med deras egna medel. Det handlar om rättvisa, konkurrens ska ske på lika villkor. Men också som skattebetalare vill jag att det offentliga är varsamt med mina pengar. För mig går det en rak linje från skattebetalarna i Göteborg till Valkyria på Liseberg. Denna åsikt delar jag bland annat med Strömmas avgående vd Jan Larsén som tycker att staten ska hålla sig långt bort från besöksnäringen. Med detta inte sagt att Liseberg är en fantastisk nöjespark och en krok som hela Göteborgs hotellnäring hänger på. Men jag tror att Liseberg hade varit en ännu bättre plats med privata ägare.

Och med dessa ord önskar jag alla läsare en härlig helg.

 

Kommentarer är stängda.