Annons:

Annons:

Fredagskrönika: Space kan bli det som förvandlar plattan till en succé!

Veckans stora händelse här i Stockholm är förstås öppning av it-, gaming- och musikmeckat Space på Sergels torg. Jag ska vara ärlig och säga att jag inte tillhör dem som trodde att det skulle gå att skapa något kul och häftigt i Hötorgsskrapan precis vid Sveavägens mynning mitt emot Kulturhuset. Det är inte så att jag delar Arkitekturupprorets världsbild, men det är helt klart att ett område utan bostäder och restauranger blir livlöst och skrämmande efter mörkrets inbrott.

Jag jobbade en period på Regeringsgatan i den fastighet som förr rymde Gallerian, den är numera riven och ersatt med en ny fastighet. Jag kom då att älska den gatstumpen, Regeringsgatans hörn mot Hamngatan. Det mest urbana vi har i Norden skulle jag tro. 

Men jag åker ändå hellre ett stopp till än går av tunnelbanan vid plattan. Jag vet att majoriteten av stadens narkotikaförsäljning har flyttat till stationer som Gullmars- och Brommaplan, men det finns ändå något sant ogästvänlig över plattan och de omkringliggande gågatorna. Tågstationer har en tendens att dra till sig samhällets mest utsatta och ja, de lever ett riktigt tufft liv. 

Jag föredrar att gå på gator med färre spår av den sociala nedrustningen som Kristina Lugn en gång sa till mig när jag intervjuade henne.

Men kanske kan Space bli det som vänder områdets utveckling.

Det ska bli genuint spännande att se vad man kan åstadkomma i form av trivsel på Sergels torg. Helt klart är i alla fall att Space kommer att bli en mötesplats för unga människor som gillar att gejma. Space är världens största gamingcenter. Man är Samsungs största kund i Norden när det kommer till skärmar. På Space två nedersta våningar i underjorden kommer det att hänga finniga tonåringar i klasar. Och ja, deras föräldrar, alltså jag, kan sitta i markplan på den nya asiatiska krogen Fat Cat och vänta på att de har spelat klart. 

Bakom satsningen på Space finns fastighetsbolaget AMF avgående vd Mats Hederos. Han har haft örat mot rälsen och skapat både Brunkebergstorg och Mood Galleria. Jag säger inte att den sista är en superhit, men det är ett försök att göra något nytt.

Brunkebergstorg däremot har blivit en plats jag vill besöka och det kan vi även tacka Petter Stordalen för. Hans Nordic Choice har utvecklat två unika hotelle på torget: At Six och Hobo. Tillsammans med Downtown Camper by Scandic har de vitaliserat en tidigare död del av huvudstaden. 

Nu väntar vi på några fler bra restauranger på torget. Brunkebergstorg är fortfarande bara i början av sin resa mot Piazza.

Det ska bli spännande att se hur stadens absoluta centrum Stureplan möter konkurrensen från betongstaden de närmaste åren. Den just nu pågående renoveringen av Sturegallerian vill man helst ska vara över redan igår, men den lär pågå i många, många, många år till. Att förädla ett område som redan är suveränt är en stor utmaning. Det är, som Mats Hederos säger, lättare att göra något som är dåligt lite bättre. 

Eller mycket bättre som Space. Bör också nämna att Space drivs av Pop House, mest kända för att man också vill att Djurgården ska vara en levande del av staden med Cirkus, Hasselbacken och ABBA-museet.

Tillbaka till huvudämnet: stadens utveckling.

Fastighetsbranschen står inför gigantiska utmaningar de närmaste åren, en utveckling som kan snabbas på väsentligt av faktorer som höjd ränta och accelerande inflation. AMF Fastigheter har visat på mod under Mats Hederos ledning och det är bara att hoppas att arbetet fortsätter under den nya ledningen. 

Att förvalta våra pensionspengar är en grannlaga uppgift. Alla vill att deras kapital ska öka i värde, samtidigt ska jakten på mer pengar inte krossa det samhälle vi har just nu. Kapitalism med hjärta är lätt att säga, men svårt att genomföra i praktiken. Mats Hederos har gjort det med en ära.

Ja, det var några tankar som kom upp när jag gick på pressvisningen av Space. 

Här kan du lyssna på mina podcast-intervjuer med de ansvariga. 

Snart kommer veckans Wild & Crazy-krönika. 

Håll ut!

 

KOMMENTARER

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Våra regler är enkla: Håll en god ton. Visa respekt för dem vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras av redaktionen.

0 KOMMENTARER ÖPPNA
Israels TB söker PR specialist
Sista ansökningsdag:
8 december 2021

Prenumerera gratis på Travel News fullmatade nyhetsbrev och få senaste nytt från reseindustrin varje vardag senast klockan 8.