Annons:

Fullt hus på Travel News studio

Europa och dess nya roll i världen stod på agendan under Travel News Studio. 250 deltagare fick ta del av kloka ord från Rolf Fredriksson, Annika Winsth och en trehövdad branschpanel.

FRITIDSRESOR I KLINCH MED VISIT SWEDEN         
Spanien och Grekland måste lyfta sin turism för att klara sig i konkurrensen. Det sade Carla Aquirre, analyschef på Visit Sweden. Hennes uttalande fick Christian Clemens, Nordenchef för Fritidsresegruppen, att gå i taket.
– Vi har fortfarande gamla stadshotell med linoleummattor och öl för 70 kronor och har ägnat oss väldigt lite åt produktutveckling i Sverige. Vi ser ett gigantiskt intresse för resor till Sydeuropa som flaschat upp sin produkt och är prisvärda.
Carla Aquirre menar att Spanien visserligen påbörjat sin långsiktiga plan 2020, men måste fortsätta att bredda sitt utbud och kan inte bara fokusera på sol och bad för att klara konkurrensen.
– Men visst står Sverige också inför en utmaning. Vi måste produktutveckla och hitta egna ikoner. Spanien är en megadestination medan Sverige är något av en nybörjardestination. 
2009 var det bara Sverige och Serbien av de europeiska länderna som var på plus i övernattningsstatistiken. 
– 2010 har i princip hela Europa återställts. Ändå har Europa tappat marknadsandelar jämfört med Asien och Stilla Havsländerna de senaste sju åren.
 
ROLF FREDRIKSSON: POLITISK ORO VÄNTAR
Europa har många utmaningar framför sig: en åldrande befolkning och politiska oroshärdar i länder som brottas med stora skuldberg.
– Man måste alltid vara på beredd på det oväntade, precis som resebranschen är.  På årets Världsekonomiskt forum var det ingen som talade om Tunisien och Egypten.
Det konstaterade SVT:s utrikesreporter Rolf Fredriksson . Han menar att Europa har en bra grund att stå på – många starka demokratier, hög utbildningsnivå i många länder och politisk uppslutning runt euron, men pekade även ut presumtiva oroshärdar: Rumänien, Ungern och Bulgarien.Han jämförde även Grekland med Spanien, som bägge fått enorma EU-bidrag, men utnyttjat dem på olika sätt.
– Spanien har utvecklat sin turism och satsat på utbildning, medan Grekland misslyckats genom att lägga pengarna på jordbruksstöd. Grekland har slösat bort fördelarna de fick av att gå med i eurosamarbetet.
Europas åldrande befolkning, där exempelvis Tysklands invånarantal redan nu sjunker, är ett problem.
– Vi behöver invandring, men att få det utan att det skapar sociala konflikter är en av Europas största utmaningar.

 
ANNIKA WINSTH: KINA MÅNAR OM EUROPA
Norden är ett lysande undantag i Europa, som i sin tur är ett undantag från övriga världen som stoltserar med starkare tillväxt. Den världsbilden målade Annika Winsth, chefsekonom för Nordea, upp på Travel News Studio.
– Norden har haft en imponerande återhämtning. Till och med Danmark, som var värst ute med bostadskris och sedan finanskris, ligger bättre till än övriga Europa.
Tyskland har kommit tillbaka överraskande starkt och är bäst i klassen.
I Europa är oron stor för ökande råvarupriser och inflation stor med väntade räntehöjningar som följd, inte minst i Storbritannien.
– Landet har en flexibel ekonomi och har pundet kvar som ger mer valmöjligheter. Storbritannien kommer tillbaka, men det lär svida och påverkar chartern.
PIGS-länderna Portugal, Irland, Grekland och Spanien har stort behov av att sanera sina ekonomier. Baltikum däremot är på väg ur krisen.
Bric-länderna ligger hästlängder före övriga världen.   
– Speciellt Kina och Indien har klarat sig fantastiskt och har tvåsiffrig tillväxt. Dollarn är fortfarande en världsvaluta men på sikt tror jag att kinesiska valutan blir en världsvaluta.
Kina månar även om Europas framgång, eftersom marknaden är viktig ur exporthänseende. Exempelvis har Pireus hamn köpts av kinesiska intressen.
– Kina har även köpt PIGS-ländernas statspapper för att stötta finansmarknaden.
 
Redaktionen

Kommentarer är stängda.

Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024