Annons:

Amadeus säljer Opodo

Amadeus säljer internetresebyrån Opodo till riskkapitalbolagen AXA Privaty Equity och Permira Funds för 450 miljoner euro. Opodoägda Travellink blir därmed systerföretag med Spaniens ledande internetresebyrå GO Voyages och franska Edreams.– Det känns spännande att gå in i en ännu större enhet som har stor potential, säger Travellinks vd Peter Carlsson.

Affären mellan Amadeus och AXA (som äger Go Voyages) och Permira (Edreams) innebär ytterligare konsolidering av onlineresemarknaden i Europa.  I försäljningsvillkoren ingår ett tioårigt GDS-avtal mellan de tre internetresebyråerna och Amadeus.
Analysföretaget Phocus Wright reflekterar i en färsk rapport över utmaningarna inför den förestående sammanslagningen. I bästa fall blir en kraftfull paneuropeisk spelare med stor lokal expertkunskap som kan utmana globala jättar som Expedia, i värsta fall ett mischmasch av olika varumärken och plattformar, som stagnerar i brist på produktutveckling.
En stor styrka enligt Phocus Wright är Edreams och Go Voyages starka närvaro i Frankrike respektive Spanien, som fortfarande är relativt omogna onlinemarknader. Speciellt i Spanien är de globala internetresebyråerna svaga, vilket kan gynna den nya konstellationen. ”De har lyckats hantera marknader där globala varumärken slitit ont och det kan hjälpa dem till framgång i nya tillväxtmarknader som Östeuropa”, skriver Phocus Wright.
Sårbarheten ligger bland annat i själva integrationen, där interna effektivitets- och samordningsprocesser riskerar att ta så mycket kraft av organisationen att man tappar externt fokus. Där tas Orbitz och Ebookers som varnande exempel. ”Orbitz/Ebookers kan möjligen kapitalisera på sina plattformsbyten i slutändan, men under tiden har de tappat stora marknadsandelar och har en brutalt tuff väg för att återhämta förlorad mark”, skriver Phocus Wright.
Peter Carlsson på Travellink vill inte kommentera Phocus Wrights analys av den nya onlineresekoncernen.
– Vi har tre bolag som går bra och växer kraftigt. Det är en god grund att stå på.
Resebyråkonkurrenter har kritiserat att ni ägts av Amadeus, blir det skönt att slippa det snacket?
– Det var länge sedan jag hörde något om det. Vi har varit en investering för Amadeus, som alltid varit på armlängds avstånd från deras kärnverksamhet.
 
KATARINA MYRBERG

Kommentarer är stängda.

Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024