Annons:

Piloter upprörda på Norwegian

Norwegians piloter är upprörda över att bolaget anlitar inhyrd personal från utländska bemanningsbolag. Det kan försämra flygsäkerheten, varnar Svensk pilotförening.

Norwegian följer i Ryanairs fotspår och väljer att expandera genom att anlita uthyrningspersonal i låglöneländer. På så vis kan bolaget få ned kostnaderna för löner och and­ra anställningsförhållanden, skriver Dagens Nyheter. Detta upprör flygbolagets piloter och Svensk pilotförening menar att det kan försämra flygsäkerheten. 

– Lågprisoperatörerna vill undvika kostnader och socialt ansvar, säger ordförande Gunnar Mandahl, till DN.

I Skandinavien omfattas den anställde av lagar som reglerar relationen mellan arbetsgivaren och arbetstagaren när det gäller sjukdom, semester, föräldraledighet och fackligt arbete.

– Norwegian började med anställda, men hela expansionen görs nu med kontraktsanställda piloter som på papperet är anställda i Málaga eller Helsingfors och kan få sin lön utbetald i skatteparadis som Isle of Man och Jersey medan de fortfarande tjänstgör i Skandinavien, säger Gunnar Mandahl.

Den här anställningsmodellen har redan använts under flera år på Ryanair. Över än hälften av Ryanairs piloter är i dag inhyrda. 

Kommentarer är stängda.

Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024