Annons:

Norwegian tvingar piloter skatteplanera

Norwegian anlitar piloter via bemanningsbolag som hjälper dem att få ut sin lön i skatteparadis. Men piloternas löner blir lägre än om de vore anställda och nu börjar skattemyndigheterna jaga dem.

Norwegian förbereder sig inför nästa års lansering av långdistanslinjer genom att söka piloter. Det är det nyzeeländska bemanningsföretaget Rishworth Aviation som sköter annonseringen efter piloter som ska vara baserade i Bangkok men ha rätt att bo och arbeta inom EU, skriver DI. För rekryteringen av piloter för linjer inom Europa använder Norwegian det amerikanska bemanningsföretaget Parc Aviation.
– Företagens agenda med det här är att undvika arbetsgivaransvar. Tanken är att piloten ska betala sina sociala avgifter i Thailand. Men det är ändå Skandinavien som är basen, det är där han eller hon i realiteten kommer att bo, säger en pilot som har tagit del av villkoren för kontrakten.
Enligt denne pilot måste man när avtalet skrivs på också samtycka till att agera som egenföretagare och varken vara anställd av flygbolaget eller bemanningsföretaget. Piloten får hjälp att få sin ersättning utbetald i valfritt lågskatteland.
En pilot som är anställd i Sverige och flyger inom Europa tjänar strax över 40 000 kronor i månaden, skriver DI. Samma jobb via bemanningsföretag ger 27 000 kronor i månaden.
Det norska skatteverket utreder just nu kabinpersonal och piloter som är anlitade genom bemanningsbolag av icke namngivna flygbolag, skriver Dagens Näringsliv. Skatteverket menar att dessa personer ska skatta i Norge eftersom de är bosatta där.

Kommentarer är stängda.

Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024