Annons:

SAS skjuter på pensionsskulden

Idag presenterade SAS ett förkortat årsbokslut för januari-oktober med en förlust före skatt på 1,2 miljard kronor. Ändringen av redovisningsåret handlar främst om att skjuta upp redovisningen av pensionsskulden i balansräkningen till november 2013.

SAS stämma bestämde redan i april i år att ändra redovisningsåret från januari-december till november-oktober. Ändringen motiverades med att ”att anpassa räkenskapsåret till SAS verksamhet som bedrivs tidsmässigt i två distinkta perioder, ett vinter- och ett sommarprogram.” Den verkliga förklaringen är att SAS med förändringen kan skjuta upp redovisningen i balansräkningen av deras pensionsskuld på 11 miljarder kronor, enligt de nya redovisningsreglerna från EU.

Resultatet före engångskostnader slutade på 23 miljoner kronor. Kostnader för omstrukturering och andra engångsposter belastar resultatet med 1,4 miljarder kronor, varav cirka 1 miljard avser sparplanen 4XNG.

– Resultatet är något bättre än förväntat men nivån är inte på något sätt tillfredställande. Vi gör dock framsteg på både intäkts- och kostnadssidan, säger koncernchefen Rickard Gustafson.

Omsättningen ökade med en miljard kronor till 35,9 miljarder kronor.

Kommentarer är stängda.