Annons:

Flygledare hotar med strejk i hela Europa

Den 10 oktober kan Europas flygtrafik stå still på grund av en omfattande flygledarstrejk.

Strejken handlar om ett missnöje med ett nytt förslag från Europeiska Kommissionen och flygledarnas fackliga paraplyorganisation Air Traffic Controllers European Unions Coordination (ATCEUC) har nu uppmanat sina samtliga 14 000 medlemmar att gå ut i strejk den 10 oktober. Förslaget från Europeiska Kommissionen innebär att man vill dela in det europeiska luftrummet i nio zoner, istället för dagens 28. Det nya förslaget skulle ge större befogenheter till Eurocontrol, den internationella organisation som övervakar europeisk flygledning. Detta innebär att Eurocontol kan sätta upp strängare mål och få befogenhet att agera mot medlemsländer som inte samarbetar.

När det nya förslaget lades fram utbröt en mindre strejk i Frankrike den 13 juni, som orakade att 40 procent av landets flygningar ställdes in. Den nya strejken som är planerad till den 10 oktober lär bli mycket större än så. Det är första gången på tio år som ATCEUC har uppmanat samtliga medlemmar att strejka.

– De verkliga målen (i kommissionens förslag) är tydliga: att liberalisera tillhandahållandet av flygtrafiktjänster, att avreglera arbetsvillkoren för tusentals anställda i ATM och så småningom att sätta dessa viktiga tjänster i händerna på ett fåtal förmögna privatpersoner och företag som har lobbat för detta ändamål, säger ATCEUC i ett uttalande.

Men kommissionen hävdar att det nuvarande EU-systemet är slöseri med tid och pengar, att det tillåter flygbolagen att följa ologiska vägar runt länder för att undvika vissa nationella avgifter. Kommissionen uppskattar att, om situationen i Europa kvarstår, kommer trängselkostnaderna öka med cirka 50 procent fram till 2050. Enligt Kommissionen kostar dagens situation EU 14 miljoner euro per dag och orsakar onödiga koldioxidutsläpp.

 

Kommentarer är stängda.