Annons:

Början till slutet för rate parity?

En tysk domstol har förbjudit onlineresebyrån HRS att kräva rate parity. Liknande processer förs i Sverige och andra europeiska länder och domen kan påverka utgången där i samma riktning.

Det är en regional domstol i Düsseldorf som nyligen har avslagit en överklagan från onlineresebyrån HRS, Hotel Reservation Service. HRS använde sig av så kallade MFN-klausuler, ”most favoured nation”, rate parity-klausuler som förbjöd bolagets partners att erbjuda lägre hotellpriser på andra ställen än via HRS egna kanaler.

Markus Luhte, vd för den tyska hotellnäringens branschorganisation Hotelverband Deutschland, tycker att domen är klargörande.

– I och med dagens utslag från domstolen är vi helt övertygade om att MFN-klausule , påtvingade av HRS och andra hotellbokningsportaler, i juridisk mening representerar en tydlig och flagrant begränsning av konkurrensen. Konkurrerande bokningsportaler har olagligen stoppats, liksom den direkta distributionen från hotellnäringen, säger Markus Luhte enligt Tnooz.com.

Hotelverband Deutschland tror att domen, som dock kan komma att överklagas, kan ge avtryck i andra länder. Konkurrensverken i såväl Italien och Frankrike som i Sverige utreder just nu Booking.coms avtalsvillkor. I Sverige har Konkurrensverket uttalat att ”nuvarande avtalsvillkor om prisparitet (riskerar) att leda till en otillåten konkurrensbegränsning”.

Booking.com har meddelat Konkurrensverket att man åtar sig att ändra sina villkor. Ändringarna skulle innebära att krav på rate parity bara ska gälla mot hotellens egna försäljningskanaler. Däremot ska hotellen kunna ha olika priser hos olika onlineresebyråer.

Konkurrensverket vill nu ha in synpunkter från hotellföretag och andra som aktörer som kan påverkas. Sista dag för synpunkter är den 30 januari.

Visita lägger i dagarna sista handen vid de synpunkter man ska skicka till Konkurrensverket, efter att ha samrått med sina systerorganisationer i Italien och Frankrike. Clemens Wantschura, Visitas utvecklingschef, berättar att man inte tycker att Booking.coms åtagande är tillräckligt.

– Vår inställning är att hotellen ska ha rätt att erbjuda lägre priser i sina egna kanaler. Det skulle gynna slutkunden i form av lägre priser, om hotellen inte behöver betala provisioner på upp till 25 procent till onlineresebyråerna, säger Clemens Wantschura på Visita.

Om myndigheterna i flera av länderna följer i spåren av den tyska domstolen kan det innebära slutet för rate parity. Det var också något som diskuterades under Hotel Market Seminars i Stockholm för någon vecka sedan. Flera av talarna var inne på den linjen. Ulrich Pilau från Hetras sa att ”rate parity är på väg bort” och Simone Puerto från Wihp att ”rate parity, som vi känner det” förmodligen är över.

Kommentarer är stängda.

Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024