Annons:

Ryanair stor förlorare på oljeprisraset

SAS och Norwegian är flygbranschens stora vinnare på det senaste årets oljeprisras. Förlorare är Ryanair och Easyjet som bundit sina oljeköp på höga nivåer, skriver di.se.

Priset på brentolja har de senaste sex månaderna halverats till knappt 50 dollar per fat, vilket sin tur har lett till att priset på flygbränsle fallit ungefär lika mycket.

– Norwegian är den stora vinnaren på det fallande oljepriset, följt av SAS, säger säger Jacob Pedersen, flyganalytiker på danska Sydbank, till di.se.

Pedersens siffror visar att Norwegian endast har säkrat 25 procent av sina bränsleutgifter under första kvartalet i år. Nivån minskar redan under andra kvartalet till 12,5 procent.

SAS har visserligen säkrat hela 79 procent av sina bränsleutgifter fram till april. Men mellan maj och juli går denna nivå ned till 26 procent. Och mellan augusti och oktober har SAS endast låst priset på 6 procent av sitt förväntade bränslebehov, skriver di.se.

För lågprisbolagen Easyjet och Ryanair ser det dystrare ut.

– Easyjet har säkrat cirka 75 procent av sina bränsleutgifter under 2015 och 50 procent under första halvåret 2016. Ryaniar har säkrat 90 procent av sina bränsleutgifter fram till första kvartalet nästa år, säger Pedersen.

Resultatet blir att SAS och Norwegian kan förbättra resultatet under 2015, medan Ryanair och Easyjet får det tuffare, relativt sett.

Jacob Pedersen tror dock inte att biljettpriserna kommer att påverkas nämnvärt.

– SAS och Norwegian ser detta mer som lite andrum. Man ska komma ihåg att flygbiljetter aldrig varit så billiga som de var under 2014, säger Pedersen till di.se.

Kommentarer är stängda.

Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024