Annons:

Ryanair till domstol i Danmark

I fredags träffades höga chefer från Ryanair och två danska fackförbund inför lågprisbolagets planer att öppna en bas på Kastrup i slutet av mars. Men flygbolaget tittade inte på fackens utkast till avtal och nu väntar möte i arbetsdomstolen, skriver check-in.dk.

Från den 26 mars planerar Ryanair att etablera en bas på Kastrup, där man ska stationera såväl flygplan som personal. På grund av det vill de två danska fackförbunden Flyvebranchens Personale Union, FPU, och Serviceforbundet teckna kollektivavtal med flygbolaget.

I fredags hölls ett möte på neutral mark, på ett hotell vid Heathrow. Närvarande från Ryanair var den kommersielle direktören David O’Brien och personaldirektören Eddie Wilson.

Fackförbunden hade med sig ett utkast till avtal, men det var Ryanair inte intresserat av.

– De närmast fnyste åt det och ville överhuvud taget inte röra vid det. De tittade inte i det utan lät det ligga kvar när mötet var över, säger John Dybart från Serviceforbundet till check-in.dk.

Ryanair har varit tydligt med att man inte samarbetar med fackförbund och inte tänker teckna avtal för de anställda i Köpenhamn. Frågan är om strategin kommer fungera. På torsdag möts parterna igen, den här gången i danska arbetsdomstolen, Arbejdsretten. Från fackens sida är målet med det tydligt.

– Vi jobbar för att få Arbejdsrettens tillåtelse att vi kan starta en konflikt och sympatiåtgärder från den 26 mars, säger John Dybart till check-in.dk.

Sympatiåtgärder skulle kunna innebära att Ryanair inte kan checka in passagerare, inte få bagaget lastat och inte få planen tankade. Ett alternativ för Ryanair är att inte öppna sin bas, utan låta de nya linjer man planerer från Köpenhamn driftas av andra bolag.

Kommentarer är stängda.

Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024