Annons:

Så stoppade Scandic rivalen Choice 2007

Choice Hotels försökte redan 2007 etablera sig i Finland, genom ett fientligt köp riktat mot Scandic. Här är historien om hur EQT och Scandic blockerade det.

Historien började den 14 augusti 2007 med att det norska fastighetsbolaget Norwegian Property lade ett bud på Norgani Hotels. Det senare bolaget ägde 39 hotell där Scandic var operatör. 37 av dessa drev Scandic under sitt eget varumärke och två på franchisebasis åt Hilton.

Dessa två låg i Helsingfors, liksom tre av Scandichotellen. Den 10 september kom ett annat högre bud på Norgani. Bakom det stod ett annat norskt bolag, Aberdeen Property Investors.
En bärande del i det budet var att Home Properties, som kontrolleras av Choice Hotels storägare Petter Stordalen, skulle köpa de fem hotellen i Helsingfors samt ytterligare ett Scandic i Oslo.

Om Home Properties skulle komma över hotellen riskerade Scandic att förlora driften där. Inte minst om hyresavtalen på dessa skulle löpa ut inom fem år, vilket Home Properties dåvarande vd Clas Hjorth sa till ekonomisajten E24.

Scandic agerade snabbt och bildade bolaget Oslo Property tillsammans med sina ägare EQT och Norwegian Property. Det uttalade syftet var att ta kontrollen över Norgani. Oslo Property höjde budet ytterligare och köpte 37 procent av Norgani. Aktieägare i Norgani motsvarande ytterligare 47 procent av bolaget accepterade budet, vilket gjorde att Scandic kunde kontrollera 84 procent.
Scandics vd Frank Fiskers var nöjd.

– Vi uppnår det vi ville. Att få till ett partnerskap med Norgani och Norwegian Property är vad vi har jobbat för. Nu ska partnerskapet formaliseras och hitta sin långsiktiga form. Vi ska driva hotell och inte vara fastighetsägare, sa Frank Fiskers till dåvarande Restauratören.

Därmed lyckades Scandic behålla driften av sina hotell i Finland. Samtidigt blockerade man ärkerivalen Choice från att komma in i Finland.

Men nu tar sig alltså Choice in på egen hand, utan att rycka undan mattan för Scandic. Om 1,5 år öppnar Choice sitt första egendrivna hotell i Finland, ett Clarion i Helsingfors med 430 rum.

Kommentarer är stängda.

Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024
Clarion Hotel Post söker Food & Beverage Director
Sista ansökningsdag:
28 maj 2024