Annons:

Strejken är över – så blev villkoren

Norwegian kom idag tisdag överens med det norska pilotfacket och strejken är därmed över. Piloterna förlorade kampen om att bli anställda i moderbolaget. Enligt facket har man gått med på villkor som sparar pengar åt Norwegian.

Norwegian har med kollektivavtalet infört premiebestämd pension även för piloterna, en reducerad Loss of Licence-försäkring samt något ökad flexibilitet i arbetstid.

Norwegiankoncernen har dessutom överfört en särskild anställningsgaranti för alla piloter som är anställda i Skandinavien idag. Anställningsgarantin följer kollektivavtalet och gäller fram till oktober 2017. Enligt Norwegian är garantin unik i skandinaviskt arbetsliv och i en konkurrensutsatt bransch som flygbranschen.

– Jag är oerhört lättad över att pilotstrejken nu är avblåst och att våra passagerare äntligen kan känna sig trygga med att flygningarna snart går som vanligt igen. Företaget har tillförts stora kostnader på grund av strejken. Det har varit en mycket krävande tid, både för våra passagerare och för våra många medarbetare som har jobbat dag och natt för att hantera strejken och ta hand om våra passagerare på bästa möjliga sätt, säger Norwegians vd Björn Kjos i ett pressmeddelande.

Halvor Vatnar, ledaren för de norska piloterna i Norwegian, säger att man har givit bolaget stora besparingar för att få igenom sina huvudkrav.

– Vi har uppnått en tydlig bindning till moderbolaget Norwegian Air Shuttle i form av juridiska och ekonomiska garantier som gäller oavsett vilket dotterbolag piloterna är anställda i. Vi har fått karriärmöjligheter genom olika bolagsstrukturer som gäller alla piloter som flyger Norwegians flygplan, oavsett vilket typ av plan man flyger och vilket land man är stationerat i. Och vi har fått likvärdiga avtal i Skandinavien, säger Halvor Vatnar i ett pressmeddelande.

Ledaren för det norska pilotfacket Parat, Hans-Erik Skjæggerud, anser att de har vunnit på centrala områden.

– Jag tror att vi kan konstatera att den norska och nordiska modellen har vunnit över Norwegians affärsmodell, eller ännu bättre – Björn Kjos affärsmodell kan fungera sida vid sida med schysta tariffavtal oavsett vald bolagsstruktur, säger Hans-Erik Skjæggerud i pressmeddelandet.

Det kommer ta ett tag innan trafiken går som vanligt igen eftersom varken flygplan eller personal är i position för morgondagens flygningar. Information om flygningar finns på vår hemsida under ”Är flyget i tid”.

 

De nya villkoren enligt Norwegian

Anställningsgaranti från moderbolaget i tre år för samtliga piloter i Skandinavien (det vill säga en garanti mot nedbemanning i pilotbolagen).

Gemensam koncernansenitet för alla piloter med bas i Europa (en pilot anställd vid en bas kan inte ”puttas ut” med hänsyn till ansenitet).

Ingen löneökning under 2015 (utöver lönejustering enligt en fast lönetrappa på 2-5 procent).

Minst 184 fridagar per år, det vill säga minimal förändring.

Marginella förändringar i arbetstid och flexibilitet.

Övergång till premiebestämd pension samt en stängd förmånsbaserad pension för de som har 15 år eller mindre kvar till pension (65 år).

Skattefri utbetalning på 2,65 MNOK (30 G) om de blir av med flygcertifikatet (Loss of Licence-försäkring) + engångbelopp på 1,65 X årslön.

Gemensam förhandlingsrätt för Sverige, Norge och Danmark.

Kommentarer är stängda.

Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Clarion Hotel Post söker Food & Beverage Director
Sista ansökningsdag:
28 maj 2024
Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024