Annons:

Pandox planerar börsnotering

Hotellfastighetsbolaget Pandox tittar nu på möjligheten att börsnotera sig på Nasdaq Stockholm. I så fall blir det en återkomst efter att man köptes ut från börsen 2004.

Pandox uppger i ett pressmeddelande att en notering på Nasdaq Stockholm kan ske under 2015 ”om förutsättningarna bedöms som rätta”.

– De rätta förutsättningarna är att det finns ett bra börsklimat där det går att sälja sin aktie. Stockholmsbörsen har gått bra både 2014 och hittills i år. De låga räntorna gör att många söker sig till aktiemarknaden för att få bra avkastning, säger vd Anders Nissen till Travel News.

Pandox ägs av de norska företagen Eiendomsspar AS, CGS Holding AB och Helene Sundt AS, som tillsammans köpte ut bolaget från Stockholmsbörsen 2004. Sedan dess har Pandox fastighetsportfölj ökat från 6 miljarder svenska kronor till 27 miljarder kronor.

– Om vi bestämmer oss för att gå vidare med en börsnotering ser vi fram emot att erbjuda nya aktieägare möjligheten att ta del av den fortsatta värdetillväxten i Pandox. Även om vår andel av ägandet i bolaget kommer att minska är det nuvarande ägares avsikt att kvarstå som långsiktiga aktieägare, säger Pandox ordförande Christian Ringnes i ett pressmeddelande.

Vd Anders Nissen förklarar för TN att Pandox nu nått en sådan storlek att om man vill fortsätta sin kraftiga tillväxt är börsen ett attraktivt alternativ för att få in kapital för att kunna fortsätta växa i samma takt.

Pandox bildades 1995, då med 18 hotellfastigheter i portföljen. Redan 1997 sattes det på Stockholmsbörsen, som man alltså lämnade sju år senare.

Idag har bolaget 104 hotellfastigheter. Dessutom ingår i koncernen även ett driftbolag, som driver 17 hotell, samt ett nybildat bolag som förvaltar hotellfastigheter åt andra fastighetsägare.

Pandox vd Anders Nissen är stolt över bolagets historia.

– Vår strategi att förvärva underpresterande hotell med attraktiva lägen och därefter utveckla dem till sin fulla potential fortsätter att var en mycket lönsam affär. En börsnotering och en återkomst för bolaget till Stockholmsbörsen skulle innebära ytterligare en milstolpe i Pandox snart 20-åriga historia, säger Anders Nissen i pressmeddelandet.

Beslutet nyligen att bilda ett bolag som förvaltar hotellfastigheter åt andra fastighetsägare var enligt Nissen en strategi för att ”bädda för” en eventuell börsnotering.

– Nej, det beslutet var en konsekvens av utvecklingen på hotellmarknaden där allt fler hotellkedjor bara vill vara brand managers, och inte ansvara för driften, säger han.

Kommer ni att hinna till börsen före Scandic, som det också talas om vill in på börsen i år?

– Ha, ha, det tror jag inte. Vi tittar inte på Scandic, vi följer vår egen plan, säger Nissen.

Kommentarer är stängda.

Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024