Annons:

Två personer i cockpit – gammal regel hos Ryanair

Efter Germanwingskraschen i förra veckan kritiserade Vänsterpartiet lågprisflygen för att de tummar på flygsäkerheten. Flera flygbolag ändrade efter kraschen sina regler om att piloten inte får lämnas ensam i cockpit. Men inte Ryanair – bolaget har sedan länge den regeln, skriver check-in.dk.

Dagen efter att Germanwingsplanet kraschade i alperna i tisdags skrev Ali Esbati, arbetsmarknadspolitisk talesperson för Vänsterpartiet, en debattartikel i Expressen tillsammans med Zakarias Zouhir, före detta flygvärd/kabinchef.

De angrep lågprisflygbolag och deras tes var att bolagens jakt på kostnader är en fara för flygsäkerheten:

”Sanningen är att i lågprisbolagens tävlan om passagerare har kabinpersonalens arbetsvillkor kraftigt försämrats och deras främsta uppgift, säkerheten, har nedgraderats i samma takt som Richard Branson och Björn Kjos har uppgraderats på Forbes rikaste-lista.”

Efter kraschen i alperna, där andrepiloten lämnats ensam i cockpit och förstepiloten inte kunde komma in i igen, har ett stort antal flygbolag ändrat sina regler. Nu ska en pilot aldrig lämnas ensam i cockpit, utan om en pilot lämnar ska någon annan i personalen komma in i stället.

Lågprisbolagen Norwegian och Easy Jet hör till dem som ändrade till denna regel, liksom Germanwings och Lufthansa. SAS ändrade inte utan avvaktar en haverirapport.

Ett annat bolag som inte ändrat sina rutiner är Ryanair, som ofta får klä skott för mycket av den kritik som riktas mot lågprisbolag. Orsak: Bolaget har haft en regel om två personer i cockpit ända sedan 2001, då man ändrade sina regler efter terrordåden i USA den 11 september, skriver check-in.dk.

Kommentarer är stängda.

Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024