Annons:

”Risk att små resebyråer slås ut”

Statens inköpscentral på Kammarkollegiet har beslutat att skapa ett statligt ramavtal för resebyråtjänster. Upphandlingen sker i höst, men det finns oro att detta kommer att leda till utslagning av mindre resebyråer, medan vinnarna blir de stora affärsresebyråerna.

– De små resebyråerna har ingen chans att konkurrera mot de stora. Även bland större affärsresebyråer har jag svårt att se vilka som ska kunna ta hand om dessa volymer, det handlar om flera miljarder kronor, säger Fredrik Clerkestam, travel management-konsult med lång erfarenhet av att hjälpa statliga myndigheter med resebyråupphandlingar.

Fram till nu har det funnits statliga ramavtal för flyg, hotell, hyrbilar och konferenser, men inte för resebyråtjänster. Anledningen till att det införs nu är enligt Kammarkollegiet främst att det står i flygavtalen att de statliga resorna ska bokas av en resebyrå, men också för att tjänsten varit efterfrågad av andra skäl.

– Eftersom det är ett krav i flygavtalet är det naturligt att det finns ett statligt resebyråavtal, säger Matilda Sjögren, upphandlare på Kammarkollegiet, som varit projektledare för förstudien som gjorts i vinter och som lett fram till beslutet om ramavtalet.

I april påbörjades arbetet med att skapa förfrågningsunderlag som väntas gå ut till resebyråerna i höst. Avtalet ska träda i kraft vid årsskiftet eller början på nästa år. Men det är stort hemlighetsmakeri kring hur underlaget kommer att se ut, eftersom materialet är sekretessbelagt fram till annonsering. Exempelvis är det hemligt hur många resebyråleverantörer som det ska tecknas ramavtal med. I flygavtalen är det i dag tre rangordnade leverantörer.

Det finns inte några exakta beräkningar på hur mycket statliga myndigheter tjänar på att använda sig av ett gemensamt resebyråavtal.

Vad säger du om oron för att ett statligt ramavtal med få utvalda resebyråer kommer att leda till utslagning av mindre resebyråer och därmed minska konkurrensen på marknaden?
– Vår ambition är att i möjligaste mån beakta att inte konkurrensen försämras. Fördelen med ett statligt ramavtal är också att små myndigheter som inte har resurser att själva upphandla resebyråtjänster nu kan använda sig av det statliga avtalet.

Fredrik Clerkestam menar dock att ett statligt resebyråavtal kommer att få långtgående konsekvenser för mindre resebyråer, som idag har enskilda myndigheter som kunder.

– Det här är ett önskemål som de stora affärsresebyråerna haft länge. Och de resebyråer som vinner upphandlingar och rangordnas överst kommer att bearbeta myndigheterna stenhårt för att få dem att bli kund hos dem.

Läs Katarina Myrbergs ledare: Hösten blir en resebyrårysare.

Kommentarer är stängda.

Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024