Annons:

Frankrike förbjuder rate parity

Hotell i Frankrike får nu ha lägre rumspriser på sina egna webbplatser än på onlineresebyråer. Detta efter att nationalförsamlingen röstat för att i lag förbjuda alla klausuler om rate parity.

Den europeiska lobbyorganisationen för hotell- och restaurangbranschen, Hotrec, jublar.

– Det är mer än en seger för yrket, det är en kommande revolution för den franska hotellnäringen och dess kunder, säger Roland Heguy, ordförande i den franska branschorganisationen UMIH i ett pressmeddelande från Hotrec.

Hotrecs vd Christian de Barrin ser beslutet som ett första steg mot företagsfrihet för hotell över hela Europa.

– Frankrike blir det första landet där rate parity-klausuler uttryckligen förbjuds av lagen, säger Christian de Barrin i pressmeddelandet.

Även Visita jublar åt beslutet. Organisationen planerar nu att föra frågan juridiskt vidare i Sverige.

– Vi tycker att det är jättebra, det visar att Konkurrensverket kanske inte fattade ett så genomtänkt beslut. Det stöder oss i vår ambition att sannolikt ta saken vidare. Vi tittar just nu på att gå till Marknadsdomstolen, säger Visitas Clemens Wantschura till Travel News.

Rate parity-klausuler innebär att onlineresebyråernas avtal innehåller förbud för hotell att sälja identiska rum till lägre priser någon annanstans, till exempel på sin egen webbplats.

Kommentarer är stängda.