Annons:

Hyresnämnden sätter stopp för Airbnb

Lagen kan sätta stopp för Airbnb och möjligheterna att hyra ut lägenheter som hotellrum. Det visar ett ärende som nyligen avgjordes i hyresnämnden.

I förra veckan beslutade hyresnämnden att en kvinna i Stockholm inte får hyra ut sin bostadsrätt via Airbnb till turister. Det var kvinnan som hade vänt sig till hyresnämnden, bland annat efter att bostadsrättsföreningen uppfattat att kvinnan gått bakom föreningens rygg när hon hyrde ut sin lägenhet, skriver Svenska Dagbladet.

Men hyresnämnden gick på föreningens linje. Nämnden anser att det kan uppfattas störande för övriga boende att många okända personer rör sig i fastigheten. Föreningen har ”befogad anledning att vägra samtycke”, anser hyresnämnden.

Dessutom anser nämnden att uthyrning av lägenheter som hotellrum kan sakna stöd i lagen. Förra året ändrades lagen för att öka möjligen till andrahandsuthyrning av lägenheter, men det kanske inte hjälper.

– Men syftet med att lagstiftningen ändrades var att tillgodose behovet av bostäder, inte hotellrum, säger hyresrådet Anne Bratt Norrevik till SvD.

Hon hänvisar till lagens förarbeten där bostadsbristen särskilt anges, samt att det kvarstånde ”skälet” för uthyrning inte enbart får vara att tillgodogöra sig hyra.

Hyresnämndens beslut kan inte överklagas, men det är inte heller prejudicerande. Därför kan snarlika fall dyka upp igen, och få en annan utgång.

Kommentarer är stängda.