Annons:

Norge inför ny flygskatt

Norge förbereder en ny flygskatt som innebär en avgift på 80 norska kronor per flygresa. Den nya skatten ska generera sammanlagt 1 miljard kronor nästa år, rapporterar Dagens Næringsliv. SAS och Norwegian rasar.

Den norska regeringen har i budgeten för 2016 föreslagit en ny skatt på flygresor. Skatten, som ska införas den 1 april, innebär att varje flygresa kommer att avgiftsbeläggas med 80 norska kronor. Sammantaget ska detta generera en miljard norska kronor till den norska staten 2016 och två miljarder från 2017, skriver den norska tidningen Dagens Næringsliv med hänvisning till den politiska budgetöverenskommelsen.

Den nya avgiften ska gälla alla plan som startar i Norge. En inrikes tur- och returresa kommar alltså få ett pålägg om 160 norska kronor.
Den nya skatten benämns i budgeten som en miljöskatt och som incitament att reducera antalet flygningar och därmed också utsläpp.

Både SAS och Norwegian har reagerat kraftigt på den nya skatten. Bolagen menar att flera rutter med dålig lönsamhet kan försvinna, eller i framtiden bara trafikeras av enoperatör. Eivind Roald, kommersiell chef på SAS, menar att avgiften kan påverka efterfrågan på ett sätt som inverkar negativt på näringslivet.

– Den nya flygskatten har en marginell påverkan på miljön, men den kan vara dramatisk för näringslivet i en region som mister sina förbindelser, säger Eivind Roald till Dagens Næringsliv.

Norwegians vd Björn KJos håller med.

– Ett sådant förslag har absolut nolleffekt på utsläppen. Jag förstår inte vad politikerna har tänkt på här, säger han.

Analyshusen Pareto och Arctic Securites tror att den nya skatten kommer att påverka SAS och Norwegian negativt. De tror att flygbolagen kommer att föra vidare avgiften till slutkunden och Pareto tror att detta kommer att ha en viss negativ effekt på efterfrågan

Kommentarer är stängda.

Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024