Annons:

”Liten risk att vi säljer Ving”

Sam Weihagen leder charterjätten Thomas Cooks väg ur krisen. Sannolikheten att bolaget säljer sin kassako Ving, vilket nämnts som ett alternativ i brittisk media i sommar, är mycket liten.

– På en skala från 1-10 är sannolikheten nog 1, säger Weihagen i Travel News oktobernummer.
Thomas Cook, som är Europas nästa största charterkoncern, befinner sig i kris då börskursen fallit fritt i sommar, den brittiska verksamheten blöder och koncernchefen tvingats avgå. Krisplanen är bland annat att sälja av verksamhet och då utesluts varken den lönsamma verksamheten i Norden eller Tyskland. Sam Weihagen, som var på väg att gå i pension men fått träda in som koncernchef under en begränsad period, menar dock att sannolikheten är liten att Thomas Cook säljer Ving.
 
– Givetvis kan man sälja allt till rätt pris, men det finns ingen relevans att sälja verksamheten med den högsta intjäningen av alla. Det vore inte bra för aktiekursen, säger han.
 
Thomas Cook, som är Europas nästa största charterkoncern, kämpar med flera problem. Det mest akuta är koncernens höga skuldbörda, som under hösten måste minska med 200 miljoner pund, inför förhandlingar med bankerna, därav utförsäljningsplanerna. Skulderna beror på Thomas Cooks förvärvslusta de senaste åren då resebolag i Indien, Canada, Frankrike och England köpts upp. Dessutom återköptes aktier från koncernens tyska storägare Arcandor, som stod på ruinens brant, för 904 miljoner pund.
 
– Av alla affärer var återköpet av aktier den mest olyckliga, konstaterar Weihagen.
 
Den brittiska chartermarknaden plågas av recessionen i landet och kriget mot lågprisflyget. Men medan största konkurrenten TUI Travel, under ledning av Fritidsresegruppens förra vd Johan Lundgren, lyckats få sin brittiska verksamhet att visa vinst i sommar går Thomas Cook i England kräftgång. Weihagen menar att bolaget fokuserat för mycket på kapacitet och för lite på att utveckla hotellprodukterna.
 
– Men ska vi stå emot lågkostnadsflyget och bed banks måste vi erbjuda produkter som kunderna är villiga att betala lite för.
 
Det paradoxala är att Ving med sina Sunwinghotell varit en föregångare inom detta område, men att det är TUI:s bolag Thomson och Johan Lundgren som satsat mest på nya hotellkoncept i Storbritannien. Detta har visat sig lyckosamt och därför ska Thomas Cook härma TUI.
 
– Vi ska kopiera Thomson precis som Fritidsresor en gång i tiden kopierade Ving och Sunwing med sina Blue Village-anläggningar.

Kommentarer är stängda.