Annons:

Premium Airbus lyfter i Kina – medan Boeing står kvar på marken

Airbus lyfter i Kina – medan Boeing står kvar på marken

Redan för sju år sedan slutade kineserna köpa Boeing på grund av Trumps tullar. Men Airbus samarbetar med allt fler kinesiska företag och har sålt 2 200 flygplan till Kina.

Kinas regering har beordrat landets flygbolag att vägra ta emot leverans av bland annat tio beställda Boeingplan sedan Donald Trump drog i gång tullkriget. För flygbolagen är det en lättnad eftersom flygplan i huvudsak betalas vid leverans och då skulle drabbas av de skyhöga tullarna.

För Boeing är just den affären inget stort problem, eftersom köparna köar till följd av företagets leveransproblem under de senaste krisartade åren.

Boeing är USA:s största enskilda exportör och därför är det ett större problem att ingen köpare verkar veta var tullnivåerna hamnar efter de förhandlingar som uppges pågå.

USA och Kina är väldens ojämförligt största marknader för flygplan, men Boeing har i praktiken varit utestängda från Kina sedan 2018. CNN Business har grävt i orderböckerna och funnit att kinesiska flygbolag då hade beställningar på 122 Boeingplan.

Kort därpå hände två saker: Trump skärpte i slutet av sin första mandatperiod tullreglerna mot Kina och Boeing 737 Max råkade ut för två dödliga olyckor som stoppade leveranser av flygplanstypen i flera år.

Sedan 2018 har kinesiska företag bara beställt 28 flygplan av Boeing, de flesta är fraktplan som leasas ut och kanske inte ens flyger i Kina. Med tanke på att flyganalytiker räknat ut att kinesiska flygbolag de närmaste 20 åren väntas köpa 9 000 flygplan ser framtiden för Boeing dyster ut.

Annorlunda då för Airbus som levererat flygplan till Kina i 40 år och stadigt byggt ut sitt samarbete med kinesiska företag. I dag flyger 2 200 Airbusmaskiner för kinesiska bolag och fler lär det bli. Var femte Airbus som lämnar fabriken ska till en kinesisk kund.

Airbus har dessutom 330 helikoptrar i tjänst i Kina, har sedan 2008 en slutmonteringsfabrik i Tianjin, driver samarbete kring satelliter samt ett gemensamt innovationscentrum i Shenzhen och invigde nyligen ett forskningscentrum i Suzhou.

Fransmännen gick tidigt in för motköp av flygplansdelar från Kina när beställningarna rasade in och samarbetet förefaller löpa utan större trätor. Förra veckan kommunicerades ett samarbete för full service av Airbus flygplan i Kina. Företaget har avtal med 200 kinesisk tillverkare värt ungefär 10 miljarder kronor om året.

Samtidigt konkurrerar kineserna genom statliga Comac, Commercial Aircraft Corporation of China, som sedan tio år levererar regionalplanet ARJ21. Det sägs ha tillkommit efter ett havererat samarbete då McDonnell Douglas (uppköpt av Boeing 1997) byggde ett tjog MD-80 i Kina. När projektet havererade vägrade kineserna lämna tillbaka tillverkningsutrustningen.

Relaterade artiklar