På hög höjd förändras våra sinnen – smaklökarna dämpas och luktsinnet blir mindre känsligt. Vattnet kokar dessutom vid lägre temperatur, vilket påverkar både kaffets smak och bryggprocess. För att kompensera justerar SAS både bryggteknik och kaffebönor, och använder kraftigare smaker för att komma nära upplevelsen på marken.
– För våra skandinaviska resenärer är kaffe en självklar del av resan, och vi vet hur viktig den där koppen är. Därför bjuder vi alltid på kaffe ombord, säger Alexander Lund, Head of Food & Beverage på SAS.
Också teälskare kan tänka till innan flygresan. Medan svart och grönt te klarar sig bra i kabinmiljö, förlorar mildare örtteer ofta sin smak på grund av det låga trycket och den lägre vattentemperaturen.
SAS har även gått i bräschen för säker och smart servering ombord. Redan 1988 lanserades en spillsäker kaffekanna – formgiven av Maria Benktzon och Sven-Eric Juhlin – som snabbt blev standard i branschen. Den prisbelönta kannan används idag av ett 40-tal flygbolag och finns i permanenta samlingar på bland annat MoMA i New York.