Balder är efter Pandox Sveriges näst största ägare av hotellfastigheter med ett 60-tal hotell i Stockholm, Göteborg, Malmö, Köpenhamn, Helsingfors, Berlin, Leipzig, Erfurt och Gelsenkirchen.
På 20 år har Balder vuxit till en börsnoterad jätte med 2 000 fastigheter i Norden, Tyskland och Storbritannien värderade till 222 miljarder. Hälften är bostäder, lika stor del är kommersiella lokaler, däribland hotell.
Balders börsvärde ligger nu kring 80 miljarder kronor. Huvudägaren Erik Selin kontrollerar 47 procent av rösterna. Största minoritetsägare är kusinerna Fredrik och Rickard Svensson, arvtagare till Arvid Svensson i Västerås, som röstar för 13 procent. Resten ägas av institutionella placerare och 28 000 privatpersoner.
Erik Selin köpte sitt första hotell redan för 30 år sedan:
– Det var det klassiska Fars Hatt i Kungälv, 1996 om jag minns rätt. Då var det inte populärt att äga hotell och det var jättebilligt. Det där går i cykler, efter några år blev det populärt igen att äga hotell.
– Men jag har alltid gillat hotell. Där är det liv och rörelse och en stämning som skänker glädje.
Sedan Fars Hatt har det blivit fler och fler hotellfastigheter i takt med att Balder vuxit. Bolaget särredovisar inte hotellfastigheterna, men Erik Selin höftar en siffra:
– Hotellfastigheterna står för mellan 7 och 9 procent av värdet och ungefär lika stor del av hyresintäkterna.
Vilken hyresmodell tillämpar ni?
– Vi har alla modellerna. Oftast fast hyra med index, ett antal med omsättningsbaserad hyra med miniminivå och några har rent omsättningsbaserat.
Är hotellfastigheterna lönsamma relativt andra objekt?
– Det beror på vilket tidsperspektiv man har, ett år eller 20. De är okey lönsamma. Det varierar förstås, men de är inte extremt lönsamma.
Hur var det att äga hotell under pandemin?
– Det var tufft för operatörerna, även om vi inte drabbades så hårt. Det är aldrig roligt när hyresgäster får problem och förr eller senare kommer problemen även till dig.
Satsar ni på hotell för att diversifiera portföljen?
– Exakt. Jag gillar att sprida risker, mellan fastighetskategorier och mellan länder.
Driftar ni själva några av hotellen?
– Två av dem, Radisson Blue Scandinavia i Göteborg och Marriotts Courtyard i Stockholm. Ibland köper man både fastighet och drift och överlåter driften, ibland behåller man den.
Varför?
– Vi vill ha något eller några hotell i egen drift för att förstå marknaden och kunderna bättre. Men vi har ingen ambition att bli operatör, sånt är Choice eller Scandic bättre på.
Blir det fler hotellköp framgent?
– Det blir det säkert.
Även i Göteborg som är så överetablerat?
– Ja, det har varit mycket de senaste åren, Karlatornet, Draken och på Landvetter. Det där går i vågor, nu blir det nog lugnare några år. Men Göteborg är en växande marknad.
Ni har en massa restauranger i era fastigheter, vet du hur många?
– Nej, jag vet bara att det är många. Och att vi inte ska driva några själva, det är inte vår kompetens.