I bokslutet för 2024 rapporterar bolaget en omsättning på 107,3 miljoner kronor, en ökning från omsättningen 2023 på 99,1 miljoner. Vinsten noterades till 6,1 miljoner, en nedgång från 2023-års vinst på 8,3 miljoner. Daftö Resort är därmed en Supernova, vilket innebär att företaget tillhör de 10 procent ekonomiskt bäst presterande inom branschen.
Daftö Resort i Strömstad har hotell, 130 stugor, camping med plats för 850 husvagnar, husbilar och tält, gästhamn samt en egen nöjespark. Nytt i nöjesparken 2024 var attraktionen Jollen för guppande åkturer. I anläggningen introducerades den lyxigare ”Kaparvillan” med fyra sovrum och framför allt egen pool. Lena Kempe rapporterar att villan, trots priset, är nästan helt fullbokad hela säsongen i år.
Förra året firade Daftö Resort 50 år efter att Lenas farfar Ossian köpte anläggningen 1974. Med Lena som vd driver hon idag verksamheten med sin mor Mette och syster Mia.
– Med undantag för pandemiåren har det sedan dess gått bättre och bättre från år till år
Under den gångna säsongen var 58 procent av gästerna från Norge, 36 procent svenskar och resten i första hand danskar, tyskar och nederländare.
– Den svenska kronans ställning gentemot den norska har såklart betydelse för köpkraften. Dessutom är räntenivåerna fortsatt höga i Norge jämfört med i Sverige och den norska kronan ligger något under den svenska nu.
– Men till skillnad mot gränshandeln där drivkraften är att det är billigare i Sverige tror jag inte att Daftö påverkas lika mycket av. De norska gästerna kommer för naturen, aktiviteterna och för att bo häftigt.
Lena Kempe märker samtidigt en liten nedgång i helgbokningar före och efter säsongen. Och en del kanske väljer fyra i stället för fem nätter. Samtidigt fortsätter omsättning per såld natt att öka med högre intäkter från restaurangverksamheten och nöjen.
Inför 2025 har bolaget, bland mycket annat, utvecklat sin personalby där 75 av 200 anställda bor.
– Detta är inget som syns för gästerna, men våra medarbetare ska känna för anläggningen hela vägen för att kunna leverera service i världsklass.
Så funkar Travel News bokslutsgenomgång i reseindustrin
Travel News granskar och analyserar varje år runt 2 500 företags bokslut. Bolagen vi bevakar hör hemma i reseindustrin. Vi gör detta tillsammans med det svenska AI-bolaget Eivora. Vår data kommer ursprungligen från Bolagsverket och varje gång en årsredovisning lämnas in uppdateras vår stora genomgång med det senaste resultatet. Vi producerar också en artikel om det enskilda bolagets resultat.
Med stöd av datan utser vi Top Performers och Supernovor i reseindustrin. För att bli en top performer ska bolagets resultat vara bättre än 50 procent av sina konkurrenter. Vinsten mäts både på marginal och på faktiskt resultat. För att bli en supernova krävs att bolaget är bättre än 90 procent av sina konkurrenter.
Målet med vår stora bokslutsgenomgång och att utse och hylla reseindustrins top performers och supernovor och utveckla industrin. Ökad lönsamhet och bättre marginaler är den viktigaste nyckeln till framgång. Självfallet är även ökad omsättning viktigt, men reseindustrin kan inte producera extrema snabbväxare som exempelvis tech-industrin eftersom de fysiska förutsättningarna är helt annorlunda. Ett hotell med 100 rum kan inte tredubbla sin omsättning tre år i rad på ett hållbart sätt.