Under två decennier har flygresenärer gradvis accepterat att betala extra för val av sittplats och incheckat bagage. En ny rapport från den brittiska konsumentorganisationen Which? visar att hotellkedjor inom ekonomisegmentet nu närmar sig liknande budgetinitiativ.
Flertalet har börjat ta betalt för in- och utcheckning vid andra tider än de vedertagna klockan 15 respektive 12. Beroende på hotellets läge kan det kosta upp till 210 pund, motsvarande 2 700 kronor, att checka in och ut vid andra tider, bland annat på Sofitel vid Heathrow. Andra tar betalt för att ge tillträde tidigare än den officiella incheckningstiden, även om rummet står klart.
Which? menar att de nya modellerna inte bara skjuter på gästens sedvanliga 21 timmarna på hotellrummet utan att det också finns tecken på att varje komponent av hotellvistelsen börjar prissättas separat. Det har affärsfördelar. Inte nog med att tilläggstjänster ger en ny intäktsström – ett rum kan i teorin hyras ut två gånger på ett dygn om tiden mellan in- och utcheckning justeras till färre än 21 timmar. Kritiker menar att detta urholkar hotellupplevelsen och riskerar att förstöra relationen till gästen. Andra pekar på ökad valfrihet.
Trenden har än så länge inte fått något direkt fäste i Sverige. Flera avböjer att svara på Travel News frågor om detsamma. Best Western upplever inte att det är en trend över huvud taget. Scandic, den största svenska hotelloperatören, har däremot en strategi som delvis ligger i linje med utvecklingen.
– Efter år av pandemi och högre inflation har gästens engagemang kring vad man faktiskt vill betala för blivit större, framhåller Rasmus Snabb, VP Brand & Customer Experience för Scandic.
Enligt Ramus Snabb handlar det inte om att sälja samma tjänster till ett högre pris, utan om att göra det enklare för gästen att personifiera sin hotellvistelse. För Scandic innebär det en digitaliseringsresa, som bland annat kommer till uttryck i det nya konceptet Scandic Go – en avskalad, men funktionell hotellform i ekonomisegmentet.
– Vid bokning, under vistelsen eller via appen kan gästen addera tidigare incheckning eller senare utcheckning. Man kan byta till ett ”pet room” mitt i vistelsen. Gästen får ökad flexibilitet att kontinuerligt anpassa sin upplevelse, säger Rasmus Snabb.
Det ger även Scandic operationella fördelar.
– Vi får bättre förutsägbarhet kring frukosttider, rumsbeläggning och städbehov, vilket bidrar till effektivare planering och bättre service i stort, fortsätter Rasmus Snabb.
Han påpekar att de differentierade erbjudandena mellan Scandics olika varumärken gör att gäster fortfarande har möjlighet att välja en helt annan hotellupplevelse än modellen inom ekonomisegmentet. Därför ser han ingen risk för försämrade kundrelationer.
– Vår ambition är inte att ta bort något, utan att erbjuda ett ökat mervärde för varje enskild gäst. Att kunna addera eller avstå från viss service, som exempelvis frukost, är något vi tror att dagens gäster uppskattar.