Annons:

Trendspaning: Första minuten, temaresor och helpension

I den senaste Resiabarometern presenteras fem trender inför sommaren 2011: tidiga bokningar, hotell avgör resmål, klassiska resmål står sig, tematiserade resor och mer helpension.

Allt fler resenärer bokar sina resor långt i förväg för att säkra en plats i solen. I stället för att vänta och se vilka resmål som eventuellt blir kvar och prisnedsatta nära inpå semestern är trenden snarare att nyttja de boka tidigt-rabatter som både arrangör och flygbolag ofta lockar med.
”Första minuten är på väg upp och sista minuten på väg bort”, skriver Resia.
 
Hotellen blir också en viktigare del av resan som helhet. En av trenderna är att boendet styr både val av destination och resperiod.
”Om det hotell man vill till är fullbokat byter man hellre semestervecka än semesterdestination”, skriver Resia.
Det behöver dock inte handla om lyx, utan det kan handla om allt från familjevänliga helpensionshotell till nischade designhotell.
 
Trots ändrade resbeteenden står sig de klassiska resmålen Turkiet, Grekland och Spanien som de tre mest bokade länderna för svenskar i sommar. Uppstickare på årets topp fem-lista är Bulgarien.
 
Nästa trend är de tematiserade resorna. För allt fler är semestern inte längre bara ett tillfälle att vila upp sig utan också en tid för att odla sina intressen eller att aktivera sig fysiskt. Fler arrangörer erbjuder i dag resor med tematiserat innehåll som pilgrimsvandringar eller beach volley-träning. I undersökningen säger 20 procent att de absolut vill träna på semestern och 58 procent att de vill träna lite lagom.
Detsamma gäller för resor med inriktning på mat. När Resias kunder tillfrågades om vad de helst vill göra eller uppleva på sin semester kommer matupplevelser på tredje plats efter avkoppling samt sol och bad. Bara fem procent säger att matupplevelsen inte är en viktig del av resan.
 
Den femte och sista trenden handlar om helpension som nu tilltalar allt fler målgrupper, även om det fortfarande är barnfamiljerna som bokar mest. 81 procent säger att de kan tänka sig att boka en resa med helpension.
 
Trender som är på väg upp är volontärresor, billigare kryssningar, hotell med vattenland, personliga resekonsulter och shoppingresor utanför Europa. På väg ner är däremot att stanna hemma på semestern och nakenresor.
 
I Sverige lockar Västkusten mest, följt av Stockholm, Gotland, Bohuslän och Öland.

Kommentarer är stängda.

Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024