Annons:

Premium Foto. Pixabay

Krånglig start för gårdsförsäljning – noll ansökningar i tre av Sveriges största städer

Sedan gårdsförsäljning av alkohol infördes den 1 juni har bara 19 ansökningar lämnats in i landets tio största kommuner. Varken Göteborg, Örebro eller Norrköping har fått en enda. För många små producenter är kostnaderna för höga och reglerna för krångliga – trots att förväntningarna på reformen var stora.

Det skulle bli en ny möjlighet för Sveriges mikrobryggerier, vinmakare och dryckesentreprenörer – men den nya lagen om gårdsförsäljning har fått en trög start. I städer som Göteborg och Norrköping är intresset iskallt, enligt Beernews. Anledningen? En kombination av höga avgifter, tung byråkrati och låga förväntningar på faktisk lönsamhet.

– Det är alldeles för dyrt, krångligt och svårt att räkna hem några pengar, säger Johan Axelsson som driver ett mikrobryggeri i Norrköping till Sveriges Radio.

I Göteborg ligger ansökningsavgiften på över 12 000 kronor – till det kommer tillsynsavgifter på uppåt
8 000 kronor per år. Många kommuner kräver dessutom samma dokumentation som för fullständiga serveringstillstånd, vilket fått flera små aktörer att avstå helt.

Totalt har endast 19 ansökningar inkommit till de tio största kommunerna under lagens första månad. I kontrast rapporteras det om något större intresse i städer som Linköping, Malmö och Uppsala – där processen anses mer överskådlig och avgifterna lägre.

Flera kommuner har nu aviserat att de vill se över sin hantering. Göteborg planerar exempelvis fler informationstillfällen och ökad tillgång till kunskapsprov.

Gårdsförsäljningen infördes som en sexårig försöksverksamhet och ska utvärderas längre fram.

Relaterade artiklar

Marknadschef till WE Travel Group
Sista ansökningsdag:
18 augusti 2025