Ryanair ökade sina totala intäkter med 20 procent till 4,34 miljarder euro under det första kvartalet i sitt brutna räkenskapsår. Flygbolaget lyfter fram ett ökat biljettpris (+21 procent) och ett starkt påskresande som viktiga faktorer bakom ökningen. Intäkterna från biljetter uppgick till 2,94 miljarder euro, medan intäkterna från extratjänster – så kallade ancillary revenues – steg med 7 procent till 1,39 miljarder euro. Det framgår av ett pressmeddelande.
Samtidigt ökade de operativa kostnaderna måttligt, med 5 procent, mycket tack vare bolagets bränslekontrakt. Ryanair är redan till 85 procent bränslesäkrade för räkenskapsåret 2026, till ett snittpris på 76 dollar per fat.
Bolaget rapporterar 2 miljarder euro i nettokassa och har obelånade tillgångar i form av över 590 flygplan. Det gör att Ryanair har goda förutsättningar att hantera kommande obligationsförfall på totalt 2,1 miljarder euro det kommande året – utan extern finansiering.
Bolaget fortsätter också att återköpa aktier. Under det senaste kvartalet har omkring 1,6 miljoner aktier återköpts för 39 miljoner euro.
Ryanairs flotta består nu av 181 Boeing 737-8200 ”Gamechanger”–flygplan, vilket bidrar till trafikökning med lägre utsläpp. Totalt planerar flygbolaget för 206 miljoner passagerare under FY26, motsvarande en tillväxt på 3 procent.
Men leveransförseningar från Boeing påverkar expansionstakten. MAX-10-certifiering väntas först i slutet av 2025, vilket skjuter upp leveransen av de första 15 enheterna till våren 2027.
Under sommaren 2025 kommer Ryanair att trafikera över 2 600 rutter, varav 160 är nya. Tillväxten prioriteras till flygplatser och regioner som sänker flygskatter eller stimulerar passagerartillväxt.
Samtidigt ser bolaget en fortsatt kapacitetsbrist på den europeiska kortdistansmarknaden. Det beror på försenade flygplansleveranser, motorproblem hos konkurrenter samt pågående konsolidering bland bolag som SAS, TAP och Air Europa.
Under kvartalet tog Ryanair emot fem nya Gamechanger-flyg, med 4 procent fler säten och 16 procent lägre bränsleförbrukning per passagerare.
I juni tecknade Ryanair ett avtal om att köpa 30 LEAP-1B-motorer från CFM till ett värde av 500 miljoner dollar. Dessa motorer väntas minska utsläppen per säte med upp till 20 procent.
Bolaget räknar med måttlig kostnadsökning under FY26, men noterar att biljettpriserna i det andra kvartalet inte väntas stiga lika mycket som under Q1. Orsaken är att påsken låg tidigt i år och att jämförelsetalen från förra året var svaga.
För helåret är förhoppningen att återhämta större delen av fjolårets 7-procentiga prisfall, vilket i så fall skulle ge ett ”rimligt vinstlyft”, enligt vd Michael O’Leary. Men han tillägger att resultatet är starkt beroende av bokningsläget i augusti och september – samt yttre risker som ekonomisk oro, konflikter och flygledarstrejker.