EAT Stockholm Food Forum samlar upp till 700 deltagare från politik, forskning, näringsliv och civilsamhälle. Bland talarna finns representanter från World Economic Forum, Oatly, WWF och Culinary Institute of America. Forumet fokuserar på framtidens globala matsystem – en tematik som speglas även i lunchen. Det framgår av ett pressmeddelande.
– Framtidens måltider formas i gränslandet mellan globalt och lokalt. Maten vi serverar på EAT Forum visar vad som är möjligt när innovation, smak och hållbarhet får stå i centrum, säger Frida Ronge i en skriftlig kommentar.
Första dagen serveras en Nordic Sushi Bowl med svenskodlad regnbågslax som matats med mykoprotein – ett foder utvecklat av Axfoundation. Ris ersätts av hydrotermiskt korn från Hidden in Grains, och rätten kompletteras med svensk soja från Liura, sockertångssallad från Kobb och inlagd kålrot i japansk stil, odlad av Cube Greens i Slakthusområdet. Lunchen avslutas med en ”pepparkaksbliss-boll” på torkad frukt och nötter från hotellfrukosten.
Andra dagen står grönsaker och fullkorn i centrum. En vegetarisk fullkornspasta serveras med nordisk pesto på solroskärnor, svensk sockertång, Västerbottenost och morotsblast, tillsammans med rostade grönsaker, smörbönor och en ”pangrattao” på matsvinn. Till dessert erbjuds en småkaka bakad med kaffesump från dagen.
– Med nordiska råvaror, sockertång, svensktillverkad soja, hydrotermiskt korn och ett no waste-tänk vill vi inspirera till nya sätt att tänka kring mat som både är klimatsmart, cirkulär och smakrik, säger Frida Ronge.