De tre stora arrangörerna Fritidsresor, MyTravel och Apollo tappade tillsammans 13,3 procent i omsättning, till 7,9 miljarder kronor. Förlusten uppgick till 318 miljoner kronor, jämfört med 497 miljoner året innan.
– Det är ett riktigt bedrövligt resultat, säger Johan Lundgren, Nordenchef för Fritidsresor.
För alla andra arrangörer på 100-listan – de tre drakarna borträknat – var bilden bättre med en ökad omsättning på 3,2 procent, till 5,5 miljarder. Resultatet ökade med hela 73 procent till 135 miljoner kronor.
För alla researrangörer minskade omsättningen med 7,2 procent, till 13,4 miljarder kronor. Resultatet landade på -183 miljoner kronor, jämfört med -419 miljoner 2002.
2003 reflekterar en marknad med överkapacitet, svag konjunktur, dyr dollar, Irakkrig och Sars som satte skräck i resenärer. Den värsta katastrofen var kanske det exceptionellt fina sommarvädret som gjorde att svenskarna hade det bättre i sina sommarstugor än vid Medelhavets sandstränder.
– Under de senaste åren har vi anpassat volymerna till efterfrågan men fortfarande präglades 2003 av vissa störningar. Vi hade något bättre balans på utbud och efterfrågan, men inte tillräckligt bra, förklarar Eivor Andersson, vd på MyTravel.
Stora förändringar har skett i charterns utbud. Med ökade volymer på destinationer som har gynnsam kostnadsstruktur, både gällande produktion av resor och där det är billigt för kunden, har de nått bättre balans mellan utbud och efterfråga. Östra Medelhavet, som Turkiet, Bulgarien och Kroatien blev vinnarna.
– Vi har minskat volymen på de klassiska charterresemålen inom eu som har haft högre produktionskostnader. Det ger en bättre balans mellan de olika typerna av resmål, säger Eivor Andersson.
Chartern har också rensat bland sina varumärken.
MyTravel har gjort sig av med Trivselresor i år, som inte var tillräckligt starkt.
– Vi har valt att satsa på de varumärken som är starka och välkända av kunderna, till exempel Ving, Always och Globetrotter, säger Eivor Andersson.
Fritidsresegruppen har också gjort varumärkesförändringar. I oktober i år lades förlustbringande reguljärflygsarrangör Prisma ner.
Prognoserna för 2004 ser mycket ljusa ut. Sommaren var mycket gynnsam mot chartern, extraplan sattes in och sista-minuten-priserna hölls på hög nivå.
MyTravel Sveriges halvårsresultat visade en vinst på 71 miljoner kronor, jämfört med en förlust på halvåret 2002 på 153 miljoner.
– Andra halvan ser inte ut att bli sämre. 2004 blir ett bra år, säger Eivor Andersson.
Även Apollo är optimister.
– Nu har vi bättre utgångsläge med bättre priser. Även varumärket har fått en bättre position på marknaden. Det blir i år betydligt bättre, speciellt för Sverigemarknaden, säger Apollos vd Fons Brusselmans.
Fritidsresor, vilka genomfört stora förändringar gällande yield- och intäktsoptimering, tror också på vinst för 2004.
En intressnat charteraktör som dykt upp i år är First Choice-ägda Nazar. Deras siffror syns dock ej förrän i nästa års arrangörstopp.
Andra trender är att golfarrangörerna blir fler och att usa-resandet tagit fart.
usa-specialisten Swanson’s Travel har återhämtat sig efter 11 september och två katastrofala år.
Omsättningen ökade med 39 procent under 2003, till 89 miljoner kronor. Resultatet för 2002 på -7,5 miljoner vändes till en vinst på 4,6 miljoner under 2003.
– Får jag säga själv så tycker jag det är en bra bedrift att ha ramlat från 150 miljoner i försäljning ner till drygt 60 miljoner och nu tagit oss upp igen, säger vd Tommy Swanson.
– Under 2004 kommer vi vara tillbaks på gamla nivåer med en omsättning på 145 miljoner kronor.