Dessa bildar tillsammans med SAS Cargo ett helt nytt affärsområde, Airline Support.
Därmed genomgår SAS samma förändring som de flesta större flygbolag i Europa redan gjort.
– Nästan inga stora flygbolag har kvar den tekniska verksamheten inom flygbolaget. Verksamheterna skiljer sig helt åt och den tekniska ska jämföras med annan teknisk industri, säger Marie Ehrling, avgående chef för SAS Airlines.
Tanken är att SAS ska tjäna resultatmässigt på den nya organisationen. De nya separata enheterna ska kunna leverera tjänster till alla flygbolag inom SAS-gruppen, vilket ger stordriftsfördelar. Det har redan visat sig vid förvärvet av Braathens.
– Men det är också bra affärsmässigt, eftersom enheterna ska verka externt också. De säljer tjänster för flera miljarder till andra kunder än SAS Airlines, säger Marie Ehrling.
Marie Ehrling har verkat för den strukturella förändringen i flera år, en omorganisation som – i alla fall officiellt – bidrog till hennes avhopp eftersom hon i princip ”rationaliserat bort” sig själv.
Nu kommer flygbolaget att drivas i följande enheter: SAS Airline, Subsidiary & Affiliated Airlines, Airline Support, Airline Related Businesses och Hotels. Förhoppningen är också att den byråkrati och komplexitet, som lever kvar i organisationen efter decennier som helintegrerat bolag, ska minskas.
– Vi räknar med snabbare beslutsvägar och mindre ledningsgrupper. Till exempel kommer SAS Airlines ledningsgrupp nästan halveras, säger Marie Ehrling.
Branschbedömare talar om de många omorganisationerna det senaste året som ett tecken på kaos inom flygbolaget. Men det avfärdar Ehrling.
– Förändringen av organisationen är en pusselbit i arbetet att förändra SAS till den nya svåra situationen. Första omorganisationen kom i maj förra året när Lindegaard tillträdde.
Den nya organisationen gäller från den 1 juli i år.
Karin Starkman Ahlstedt