Annons:

”Jag vill vinna lika mycket som Northug”

First Hotels växer i Sverige, men letar fortfarande efter ett riktigt storhotell i Stockholm. Vd Roar Ingdal är dock säker på att lyckas, för han är lika tävlingsinriktad som landsmannen och skidstjärnan Petter Northug.

Ni ansluter nya hotell både i Göteborg och i Stockholm i sommar – men inget så stort som ert forna flaggskepp Amaranten i Stockholm. När kommer det?
– Det kan jag inte svara på, men vi ska definitivt ha flera stora hotell i de nordiska storstäderna. Men med vårt nyanslutna First Hotel Drottning Kristina mitt på Stureplan får vi ett fint hotell med fantastiskt läge. Det är vårt sjätte hotell i Stockholm och vi har aldrig haft större närvaro i staden tidigare.

Vilket Firsthotell bor du på när du är i Sverige?
– I Stockholm bor jag på alla våra hotell, för jag vill vara en synlig chef. Men när jag jobbade mycket i Stockholm i början på 2000-talet bodde jag ofta på det gamla Lydmarhotellet. Det är dessvärre nedlagt, annars hade jag gärna velat sätta upp på First Hotel-skylten där.

First Hotel Kviberg i Göteborg känns långt från Stureplan …
– Det är ett nytt franchisehotell med 121 rum i direkt anslutning till Göteborgs nya multisportarena, som är störst i Norden och även har en skidanläggning inomhus.

Vad är dagsnoteringen på antalet svenska hotell?
– 34 av våra totalt 57 hotell ligger i Sverige, så det är vår största marknad och det finns plats för fler Firsthotell. Vi vill ha större täckning för att dra nytta av att vi är en kedja. Men driftsmässigt tjänar vi mer pengar ju större hotellen är, så vi jobbar aktivt att attrahera sådana hotell.

Men är det inte för spretigt, allt från lyxigt Stureplanshotell till budgethotell i en ocharmig del av Solna?
– Vi har ett brett spektrum av hotell i alla segment. Just nu utreder vi hur vi kan kategorisera dem för att göra det tydligare för kunden och utifrån det kan vi handplocka hotell till dessa kategorier. Det blir tre varumärken, exempelvis First Collection för hotellet med flest stjärnor och First Budget för de enklare. Men det där är bara arbetsnamn, vi har inte bestämt namn än.

Du kom som vd till First Hotels från ledningsgruppen i Nordic Choice Hotels för 1,5 år sedan. Vad är största skillnaden?
– Båda är mycket bra företag, men en uppenbar skillnad är ju att Choice bygger många nya hotell. Och de är bra på att fira sig själva. Det har jag tagit med mig in i First Hotels för vi har också mycket att fira. Men samtidigt har det varit avgörande för oss att dyrka vårt eget DNA och vår egen kultur.

Jobbar du annorlunda i First Hotels än i Choice?
– Nej, precis som på Choice drivs jag av att vilja vinna. Jag kommer från samma område som Petter Northug och kanske är det nåt i vårt dricksvatten i Tröndelag som ger oss denna tävlingsinstinkt. För vi ger oss aldrig!

Största skillnaden mellan Petter Stordalen och First Hotels ägare Asmund Haare?
– Ha, ha, det är nog att Petter skulle slå Asmund i vilket motionslopp som helst. Som ledare och affärsman ser jag flera positiva likheter mellan de två.

Vad är du mest nöjd med under dina två år på First Hotels?
– Den positiva utvecklingen förstås, men allra mest gläds jag över den positiva responsen från våra anställda, att de är glada över att vara en del av Firstteamet. Utan duktiga och motiverade anställda har vi ingen chans att varje dag leverera den upplevelse vi vill ge våra gäster.

Minst nöjd med?
– Att jag tillbringar för lite tid med min familj.

Kommentarer är stängda.

Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024