Göteborg City Airport har varit navet i Västsverige för lågprisflyget. Flygplatsen har haft 800 000 passagerare per år som flugit med Ryanair, Wizzair och Gotlandsflyg.
Men den senaste tiden har Göteborg City varit stängd för tyngre linjetrafik på grund av problem med bansystemet. Och nu väljer Swedavia, som på måndagen köpte resterande aktier från de övriga ägarna Volvo (40 procent) och Göteborg Stad ( 20 procent) att lägga ned flygplatsen.
102 anställda varslades på tisdagen.
– Investeringsbehovet i bansystemet är en kvarts miljard och det är pengar som ingen av ägarna velat gå in med. Det finns ingen chans att få lönsamhet i flygplatsen, säger Ulf Wallin, presschef på Swedavia till Travel News.
Oron är nu stor inom turistnäringen i Göteborg vad som kommer att hända med lågprisflyget som flugit från Göteborg City, som genom att de är en mindre flygplats har kunnat erbjuda lägre flygplatsavgifter än Göteborg Landvetter. Ryanairs lågprismodell bygger bland annat på flyg från sekundära flygplatser för att kunna hålla nere kostnaderna. Väljer Ryanair att lägga ner sina linjer från Göteborg kommer det att minska antalet utländska besökare till Göteborg.
Swedavia menar att Landvetter både kan och vill ta emot Ryanair och Wizzair. Men frågan är om Ryanair, känt för att vara hård förhandlare, kan komma överens om avgiftsnivån med Landvetters ledning.Eftersom Landvetter är en större flygplats med 5 miljoner passagerare per år gäller EU-lagstiftningen som minskar utrymmet att ge subventioner till flygbolag.
– Nu vidtar samtal och förhandlingar med flygbolagen som flugit på Göteborg City. Vi hoppas att berörda flygbolag väljer att fortsätta flyga från Göteborg, men från Landvetter, säger Ulf Wallin.