Travel News unika kartläggning över de 100 största researrangörerna i Sverige visar att 2013 blev ett angenämt år, både för chartern och de mindre nischarrangörerna. Totalt ökade de 100 arrangörernas försäljning med 2,7 procent till nästan 24 miljarder kronor. Resultatmässigt gick det ännu bättre, upp 10 procent från 867 miljoner till 958 miljoner kronor.
Charterbolagen står i kraft av sin storlek för de största vinsterna, totalt 800 miljoner kronor, en ökning med 7,5 procent jämfört med året innan. Men nischarrangörerna ökade relativt sett sina vinster mer än chartern, från 124 miljoner till 158 miljoner, en 27-procentig ökning.
Både Fritidsresor och Ving, vars bokslutsår slutade i september 2013, förbättrade sina resultat rejält. Fritidsresor, som valt att enbart lämna ut siffror för sitt rörelseresultat, gjorde rekordvinst, 420 miljoner kronor.
– Resultatförbättringen drevs av att vi ökade antalet kunder kraftigt och gjorde det lönsamt tack vare våra koncepthotell, säger Bassam El Mattar, nordisk försäljningsdirektör på Fritidsresor.
Även Ving, vars siffror avser det svenska försäljningsbolaget, ökade vinsten efter finansnetto, från 129 miljoner 2012 till 183 miljoner 2013.
– Det blev ett hyggligt år. Vi hade en bra ingång i året eftersom föregående sommar var regnig, vilket gav en bra vinter och bra bokat inför sommaren, då Grekland kom tillbaka starkt, säger Johnny Nilsen, Sverigechef på Ving.
Apollos nordiska resultat minskade däremot med 62 miljoner kronor till 168 miljoner förra året. Liksom övriga charterjättar tvingades man åter evakuera turister från Egypten i augusti.
– Egypteneffekten slog igenom även under vintern, dessutom fanns det överkapacitet på marknaden, vilket syns i siffrorna, säger Nina Hornewall, kommersiell direktör på Apollo i Norden.
2014 har dock varit en tuffare utmaning för chartern än året innan. SAS, Norwegian och Ryanair har satsat på direktflyg till klassiska charterresmål, bland annat Kanarieöarna i vintras, vilket lett till både överkapacitet och prispress på marknaden.
– De har flugit som bålgetingar till samma destinationer som vi. Men åtminstone i vintras lyckades de inte hålla uppe sin yield. Till skillnad från oss som har ett stort och högklassigt hotellutbud på Kanarieöarna hade resenärer som flög lågprisflyg svårt att hitta bra hotellrum, eftersom trycket att resa dit var så stort, säger Jonny Nilsen på Ving.
Den svenska rekordvärmen i juli, mitt under charterns högsäsong, kunde ha blivit katastrofal resultatmässigt. Räddningen var tidig införsäljning av sommarresorna.
– Att vi fokuserade så hårt på tidig införsäljning av våra koncepthotell var ett lyckokast. Trenden är att svenskar väljer hotell före destination, säger Bassam El Mattar på Fritidsresor.
Inför vintern råder en dämpad stämning bland charterbolagen. Orsakerna stavas oro för ebola, tvekan att resa till Egypten, Syrienkriget och ett minskat konsumentförtroende för den ekonomiska utvecklingen. Ving har ställt in sina resor till Gambia, Apollo har dragit tillbaka satsningen på Senegal och Marocko. Även Jordanien är ett osäkert kort. Apollo, som även med kort varsel sagt upp en tredjedel av sina reseledare inför vintern, minskar sin svenska kapacitet i vinter med 10 procent.
– Det känns otroligt tråkigt att behöva lägga ner sådana fantastiska destinationer. Det blir stora begränsningar när man i princip bara kan erbjuda Kanarieöarna till kunderna, säger Nina Hornewall.
Fritidsresor lägger inte heller på några volymer, medan Ving ökar med några få procent. Glädjeämnen inför vintern är dock att Thailand är på frammarsch igen. Fritidsresor har plussat på med 10 procent fler resor med fokus på Krabi. Johnny Nilsen på Ving är lika positiv.
– Thailand går överraskande bra. Det kan bero på att reguljärflygbolagen har anpassat sina volymer dit efter förra vintern. Dessutom är svenskar så trygga med resmålet att exempelvis militärkuppen i maj inte lett till något försäljningstapp, säger Johnny Nilsen på Ving.
Klicka på bilden för att öppna i pdf-format.
Klicka på bilden för att öppna i pdf-format.
som redovisade den största förlusten bland arrangörerna, 66 miljoner kronor.
Varför gick det så dåligt?
– Researrangörsdelen är bara en liten del av Gotlandsresor, som ju ägs av Rederi AB Gotland. Vi driver och äger Gotlands största hotell Scandic Visby och den stora förlusten ifjol beror främst på att vi gjorde nedskrivningar av hotellfastigheten samt engångskostnader i samband med investering av nytt hotellkomplex.
Hur märker man att ni investerat i hotellet?
– Vi har byggt ut med 94 rum till totalt 214 samt en poolanläggning med relax och gym. Det har blivit jättefint!
Hur går researrangörs-delen?
– Vi bokar paketresor och boende på hela Gotland – och förstås på våra egna anläggningar. Vi har haft ett bra år med en försäljningsökning på 25–30 procent. Så vi hoppas att den positiva trenden fortsätter och fler upptäcker att Gotland är attraktivt även när det inte är sommar.