Annons:

Tvångsarbete fortsätter – charterbolag får kritik

2012 uppdagades tvångs– och barnarbete på ett tvätteri som anlitas av hotell som svenska charterarrangörer använder. Situationen inte har förbättrats enligt en ny undersökning.

En granskning från Fair Trade Center och Schyst resande visar att tvångsarbete fortfarande förekommer bland burmesiska migrantarbetare på ett tvätteri i Phuket som tvättar textilier åt hotell som Fritidsresor och Ving anlitar.

Få förbättringar har skett sedan 2012 då människorätts-kränkningarna uppdagades, skriver Schyst resande i ett pressmeddelande. Migranternas tillfälliga pass och arbetstillstånd är fortfarande beslagtagna av arbetsgivaren, vilket innebär att de är helt i händerna på arbetsgivaren och de kan varken byta arbetsplats eller lämna orten.

– Det är mycket anmärkningsvärt att kränkningar har pågått under flera år utan att charterarrangörerna har lyckats bidra till att förbättra situationen. Fritidsresor och Ving måste agera kraftfullt och snarast, i dialog med lokala organisationer och fackförbund, säger Malin Kjellqvist, författare till rapporten och kampanjansvarig på Fair Trade Center.

Fritidsresors pressinformatör Jim Hofverberg säger till DN att deras hotell inte längre anlitar tvätteriet. Han säger också att Fritidsresor har tagit till flera åtgärder sedan 2012.

– Vi valde att överlämna Fair trade centers rapport till thailändska myndigheter och till den thailändska turistmyndigheten TAT när den offentliggjordes och vi kontaktade alla våra hotelleverantörer i upplysande syfte för att belysa vår syn på vikten med att arbeta med socialt ansvar och hållbarhet. Vi har även gjort uppföljningsbesök på hotellen där samtal har förts om socialt ansvar och hållbarhet.

– Vi kan konstatera att vi inte lyckats lika bra med att upparbeta kontakt med lokala fackliga organisationer. Något vi får titta på.

Magdalena Öhrn, informationschef på Ving:

– Situationen på tvätteriet på Phuket är självklart inte acceptabel. Men allt vi gjort för att försöka förbättra situationen för arbetarna har vi gjort i samråd med Fair Trade, därför är kritiken märklig

Kommentarer är stängda.