Annons:

Svenskarna campar trots dåligt sommarväder

Förra sommarens dåliga väder har inte avskräckt campingsvenskarna. Däremot går trenden mot stuga och husbil framför tält.

Antalet gästnätter på svenska campingplatser år 2012 var 14 miljoner och under sommarmånaderna juni–augusti, vilket var en minskning med 2,8 procent mot föregående år. Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation, SCR, är mycket nöjt med att minskningen inte var större, med tanke på det regniga värdet.

En tydlig trend är att gästerna i större utsträckning satsar på boende i husbil och stuga framför det väderkänsliga tältet.

– Siffrorna visar tydligt att svensk camping är en produkt som kan trotsa både lågkonjunktur och det sämsta sommarvädret på många år. Gästerna på de svenska campingplatserna växlar upp från tält till stuga eller husbil och kan fortfarande njuta av friheten och servicen på en campingplats men slippa vara utsatta för dåligt väder, säger Lars Isacson, vd på SCR.

Förra året ökade husbilsnätterna med 4 procent och stugboendet med 5 procent jämfört med året innan. Att stugboendet ökar hänger ihop med långsiktiga satsningar från branschen, som har resulterat i att campingplatserna i dag står för 60 procent av alla kommersiella stugor i Sverige. Ökningen av husbilar kan bland annat förklaras av att Sverige som enda land i Europa har en strategi för husbilsturism.

Förra året ökade beståndet av husbilar med 14 procent och på 5 år är ökningen hela 46 procent. Beståndet av husvagnar har ökat med 2,3 procent de senaste 5 åren.

– Det är tydligt att camping är en semesterform som lockar även i kristider och att svenska folket har tagit husbilen till sitt hjärta, säger Mikael Engström, styrelseledamot i Husvagnsbranschens riksförbund.

De som är mest förtjusta i svenska campingplatser är norrmän. Hela 68 procent av de norska gäster som kommer till Sverige under juni–augusti väljer att bo på en campingplats. De följs av nederländska besökare med 54 procent andel campingboende och danska med 37 procent.

 

Kommentarer är stängda.

Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024