Finansiell oro, askmoln, arabisk vår och tsunami i Japan. Katastroferna avlöste varand-ra i fjol och fick stora konsekvenser för resandet i världen. Ändå visade sig de svenska resebyråerna ännu en gång vara överlevare och ökade både försäljning och lönsamhet under 2011. För de 100 största ökade omsättningen med 4,7 procent till 37,1 miljarder och resultatet med 81 miljoner till 232 miljoner. Det visar Travel News kartläggning av resebyråbranschen.
– 2011 var ett riktigt bra år. Bäst gick det för privatresebyråerna som ökade omsättningen med 7 procent, medan affärsresebyråerna stod och stampade på nästan samma siffra som året innan. Så har det fortsatt även i år, säger Tomas G Olsson, vd för Svenska Resebyråföreningen, SRF.
Affärsresebyråerna lyckades dock liksom privataktörerna öka sina resultat i fjol, bland annat genom ett fortsatt effektiviseringsarbete och personaluppsägningar. Drygt 100 jobb försvann på affärssidan, medan de största privatresebyråerna ökade antalet anställda.
Även om resebyråerna ekonomiskt har klarat sig relativt helskinnade genom de turbulenta tiderna är de inte opåverkade, menar Resias vd Eva Moen Adolfsson.
– Alla affärsområden påverkas av turbulens och oroligheter på marknaden. Vi som är stora på charter märkte tydligt att charterarrangörerna hade ett betydligt sämre 2011 än 2010, säger hon.
Chartern påverkades bland annat av den arabiska våren, som tvingade charterarrangörerna att lägga ner Egypten som resmål mitt under säsongen. Inklusive charter ökade Resias omsättning 1 procent, exklusive blev ökningen hela 5 procent.
– Ändå är vi stolta över våra siffror i fjol och i år går det ännu bättre. Både sommaren och hösten har varit bra på privatsidan och vi är nöjda med utvecklingen även på affärssidan, trots att marknaden har varit mer försiktig än tidigare under hösten.
Även Katarina Sjögren Petrini, vd för Ticket Privat, är nöjd med 2011. Omsättningen ökade med 4 procent till 2,5 miljarder. Resultatet minskade 3,8 miljoner till 23,1 miljoner, bland annat beroende på den offensiva online satsningen och på butikerna, med nya butikskoncept och renoveringar.
– I år ser vi effekten av satsningarna. Vi har ökat omsättningen både i butik och online och tar marknadsandelar. Vi kommer att få ett bättre resultat i år, säger hon.
Både Resia och Ticket rapporterar om en seg vår i år som följdes av en regnig sommar, som skapade en rusning efter resor hos svenskarna. Utanför Tickets butiker ringlade köerna långa och kunderna slog till direkt för att inte bli utan resa.
– Jag har aldrig sett något liknande. Den positiva utvecklingen har hållit i sig under hösten, säger Katarina Sjögren Petrini.
Privatresebyråerna ser positivt på utvecklingen i år, trots den svaga inledningen och att de drabbades hårt av Spanairs och Malevs konkurser. SRF räknar med att konkurserna har kostat de svenska resebyråerna upp mot 50 miljoner, vilket slår direkt mot resultaten. Flygbolagskonkurserna innebar till exempel 25 miljoner kronor i extra kostnader för den största onlineresebyrån Etraveli. Resia och Ticket pratar om miljonbelopp.
Under senare år har nätresebyråerna uppvisat tillväxtökningar på både 50 och 100 procent. 2011 planade tillväxten för de stora nätaktörerna ut och Travellink var den enda av de större onlinespelarna med tvåsiffriga tillväxttal, 26 procent. Etraveli ökade 1 procent till 6,5 miljarder (se artikel till höger).
Trots positiva signaler från resebyråerna finns orostecken på marknaden, som vikande konjunktur och varsel. Ralph Axelson på Etraveli känner en pessimism för branschen generellt.
– Det är klart att resebyråerna påverkas om svensk ekonomi fortsätter ner. För oss onlinespelare, som har en slimmad organisation och få anställda, kan dock en nedgång också vara positiv. Då flyttar kunderna online snabbare.
Fotnot: De 100 största arrangörerna presenteras i Travel News decembernummer.
… till Ralph Axelson, koncernchef Etraveli, som efter år av tvåsiffriga omsättningsökningar bara ökade 1 procent i år.
Har tillväxten avtagit?
– Nej, att vi inte ökar mer i försäljningsvolym beror på att snittpriserna har gått ner. Transaktionerna ökar däremot med 16 procent. Men suget i marknaden är inte riktigt lika stort som tidigare.
Hur går det i Sverige?
– Den svenska verksamheten står för cirka 35 procent, 2,2 miljarder kronor. Vi har ungefär samma positiva utveckling i alla länder, men det är lite tuffare i Danmark och lite bättre i Norge.
Er förlust på 32 miljoner låter dramatisk, ändå hävdar du att det går riktigt bra?
– Att jämföra vårt resultat efter finansnetto med andra resebyråers blir som att jämföra päron och äpplen. Att vi ägs av ett investmentbolag gör att vi måste inkludera lån och räntor i finansnettot. Före finansnetto ökar vi vinsten från 147 miljoner till 155,7 miljoner.
”80 procent av privatresorna kommer att bokas online”
Andelen flygbokningar online hos resebyråerna ökar. De renodlade nätresebyråerna växer snabbare än vanliga resebyråer och privatresenärernas bokningar flyttar ut på nätet.
Drygt hälften av alla flygbokningar som privatresenärer gör hos resebyråer i Skandinavien sker numera på nätet. Bland affärsresenärer är andelen lägre. Där sker runt en tredjedel av flygbokningarna via affärsresebyråernas självbokningssystem. Det visar statistik som Amadeus har tagit fram till Travel News.
Under perioden januari till augusti i år har nätbokningarna via privatresebyråerna ökat med 25 procent och för affärsresenärerna har antalet nätbokningar ökat med 20 procent.
– Inom några år kommer 80 procent av privatresorna hos resebyråerna att bokas online. För affärsresenärerna handlar det kanske om 50 procent, säger Jesper Söderström, vd på Amadeus Scandinavia.
Utvecklingen drivs delvis av att nätresebyråerna ökade flygbokningarna i Skandinavien med 25 procent samtidigt som traditionella privatresebyråer växte med 10 procent och affärsresebyråerna med 5 procent. Den största internetresebyrån Etraveli ökade sin försäljning med 1 procent förra året, samtidigt som antalet transaktioner ökade med hela 16 procent. 1 procent kan låta blygsamt, men i kraft av sin storlek är det en ökning på 75 miljoner kronor i Norden. Det är mer än vad till exempel STA Travel omsätter.
Ett annat exempel på nätresebyråernas tillväxt är Travellink, som både servar privat- och affärsresenärer. Bolaget ökade bruttoomsättningen med 26 procent samtidigt som antalet transaktioner ökade med 34 procent.
Ticket Privatresor med 52 resebutiker i Sverige har en aggressiv strategi att växa på nätet. Förra året ökade deras onlinebokningar i Skandinavien med 50 procent till 800 miljoner kronor. I år ser de en fortsatt kraftig ökning.
– Vi har en väldigt stor potential att växa på nätet. Ticket är ett välkänt varumärke och vår stora fördel gentemot rena nätaktörer är att vi kan erbjuda våra kunder, oavsett kanal, all den resekompetens som finns ute i butikerna utan några extra avgifter, säger Pelle Svensson, försäljningschef för internet påw Ticket Privatresor, som rekryterades från Mr Jet för att driva nätsatsningen.
En aktivitet för att låta nätkunderna få ta del av den kompetens som finns i butik har varit den call back-funktion Ticket erbjuder online. Genom att lämna sitt telefonnummer blir kunderna uppringda inom 60 sekunder av butikssäljare för att få hjälp. Funktionen visas bara för kunder när Ticket kan hålla löftet att återkomma inom 60 sekunder.
Affärsresebyråerna har en betydligt lägre andel nätbokningar än privatresebyråerna. Hos affärsresebyrån Via Egencia, som köptes av Expedia i våras, uppgår andelen onlinebokningar via resebyråns självbokningssysten till 20 procent. Men en ny storkund kan betyda att andelen faller eller ökar kraftigt.
– Det är väldigt stora skillnader mellan kundföretagens bokningsbeteenden. En del bokar online till 90 procent, andra har 100 procent personlig service, säger Johan Lundmark, vd på Via Egencia.
Affärsresebyråernas självbokningssystem har inte varit särskilt användarvänliga, enligt Johan Lundmark. Det har hämmat utvecklingen mot självbokning.
– Det måste vara en enkel avskalad produkt, utan för mycket innehåll. Systemen måste se till resenärernas resemönster, välja ut vissa antal frekventa destinationer och de leverantörer som opererar på dessa destinationer, säger han.
Lundmark är övertygad om att andelen onlinebokningar kommer att öka, inte minst genom effektiva lösningar i affärsresenärernas mobiler och läsplattor.
– I stället för att ringa 24-timmarsservicen på kvälls- och nattetid kan du göra ditt ärende från mobilen, säger han.
Att företag väljer bort sin affärsresebyrå för att sköta sina bokningar själva och boka direkt på nätet hos flygbolagen är enligt Lundmark inte längre en lika tydlig trend.
– Det är svårt att följa små kunders beteende, om de bokar via oss eller sitter och letar själva på nätet. Men vi ser att kunder som testat att boka själva kommer tillbaka. Det tar för mycket tid att sitta och surfa runt själv.
Trenden med allt större andel onlinebokningar sätter ett hårt tryck på mellanstora och mindre resebyråer. Medan nätresebyrån Ebookers/Mr Jet kan förlita sig på sin amerikanska utvecklingsavdelning ska mindre och mellanstora resebyråer själva utveckla system som snabbt blir föråldrade. Lägg till kraven på anpassning till surfplattor och mobiler och uppgiften att hålla jämna steg med de största aktörerna blir allt svårare.
– Vi vet att kunderna bara kan hålla fem varumärken i huvudet inom en kategori. Därför gynnas större aktörer av utvecklingen, säger Jesper Söderström på Amadeus.
Konsolideringen i resebranschen innebär att
mindre aktörer försvinner eller går upp i något större. En process som skyndas på av nätets krav på investeringar.
– Antingen måste små resebyråer nischa sig. Då kan de vara hur små som helst. Eller så blir de en del av ett franchisekoncept som Seven Eleven med gemensamma nätbokningsystem.
Idag utvecklar flera resebyråerna sin nätverksamhet. Men frågan är var i näringskedjan en resebyrå hamnar när aggregatorer som recensionstjänsten TripAdvisor blir allt populärare? Vem vet var slutkunden kommer att boka sina resor i framtiden. TripAdvisor, Facebook eller helt nya typer av tjänster.
TEXT: Urban Lindstedt
Travellink hade den största försäljningsökningen och det näst bästa resultatet av alla resebyråer.
Varför gick det så bra i fjol, vd Peter Carlsson?
– Grunden till vårt resultat var vår starka försäljning, som ökade med mer än en halv miljard. Vi ökade antalet passagerare med 34 procent.
Var sker tillväxten, på privat- eller affärssidan?
– Både och. Bland privatresenärer sker fortfarande en stor förflyttning till bokningar på nätet, och det gynnar oss. På affärssidan har online fått ett ordentligt genombrott och vi får hela tiden nya kunder.
Går det lika bra i år?
– Ökningstakten på försäljning ligger samma nivå som i fjol. Men vårens fyra flygkonkurser som drabbade 15 000 av våra passagerare kommer att slå mot resultatet.
Kinaspecialisten Travelnet Special Tours hade den bästa vinstmarginalen förra året, 6,4 procent.
Hur lyckades ni, ägare Chris Fu?
– Vi är duktiga på det vi gör, att sätta ihop landarrangemang i Kina och Sydostasien för våra kunder, som är resebyråer. Vi jobbar med de flesta större grupp- och konferensföretag.
Vilka är era största destinationer?
– Peking och Shanghai, men framgången är att skräddarsy tematiskt innehåll som passar kunden.
Hur blir 2012 för er?
– Sämre på grund av konjunkturen. Då väljer företagsgrupper att resa inom Europa.
Var fjärde anställd borta
Förbättrad lönsamhet – men på bekostnad av de anställda. Det visar Travel News genomgång av de största affärsresebyråernas nyckeltal fem år tillbaka. Sedan 2008 har nästan var fjärde anställd försvunnit.
De stora affärsresebyråvolymerna är samlade i ett fåtal händer. 2011 stod åtta affärsresebyråer för 75 procent av den totala affärsresebyråförsäljningen*. Tillsammans omsatte de 13,6 miljarder kronor, en marginell ökning på 1 procent jämfört med 2010. Däremot mer än fördubblades vinsten, från 37 till knappt 86 miljoner kronor. Så här bra har de stora affärsresebyråerna inte gått sedan högkonjunkturens glada dagar 2007, då totalvinsten låg på 89 miljoner kronor.
Via Egencia gick bäst av alla, vinsten blev 51,6 miljoner kronor (28,5) förra året och högsta vinstmarginalen, 2,7 procent. Samtidigt har Via tagit rejält med marknadsandelar. Försäljningen ökade med en halv miljard till drygt 1,9 miljarder.
– Men vår vinstmarginal är ju egentligen väldigt dålig, vi är rätt kass som bransch lönsamhetsmässigt. Fast det är vi inte ensamma om, se bara på hemelektronikbranschen. Det positiva är att de flesta av affärsresebyråerna ändå har återhämtat sig efter krisåren och visar vinst. Det visar att det är en framtidsbransch, inte den mest lukrativa, men det går att överleva, säger Via Egencias Sverige-vd John Lundmark.
Sämsta resultatet förra året uppvisades av American Express Business Travel, -15 miljoner kronor (-16). Liksom HRG fortsätter Amex att tappa marknadsandelar. På fem år har Amex försäljning rasat med 30 procent från 6,2 miljarder till 4,4 miljarder, samtidigt som ”de åtta storas” totala försäljning bara har gått ned med 15 procent. De senaste två åren har Amex tappat flera stora konton till aggressiva konkurrenter.
– Men det är inte enskilda kundaffärer som är huvudorsaken till vår nedgång. 2007 var ett extremt bra reseår och det är världshändelserna sedan dess som har påverkat våra kunders resande dramatiskt. Men vi vill växa och har flera initiativ på gång för att förbättra vår lönsamhet, säger Anders Bohlin, Nordenansvarig för kundrelationer på Amex.
Den resultatmässiga återhämtningen efter krisåret 2009 har dock inte gett fler affärsresebyjobb, tvärtom. Under denna period har 250 årsanställda försvunnit och på fem år har nästan vart fjärde jobb gått upp i rök, från drygt 2 000 2008 till 1 546 2011. Under förra året försvann drygt 100 årsanställda. CWT och Via var de enda som gick mot strömmen och utökade personalstyrkan tack vare nya storkonton som Ericsson (CWT) och Volvo (Via). Men även på dessa resebyråer pågår ett ständigt effektiviseringsarbete i kombination med en ökad andel onlinebokningar.
– Ökade volymer och ökad kostnadskontroll är enda sättet att öka marginalerna. De senaste åren har produktiviteten ökat markant, om du ser till antalet transaktioner per anställd. Sedan är frågan hur mycket mer det går att skruva, effektiviseringseffekten blir ju mindre och mindre, säger CWT:s vd Johan Wilson.
Den väldigt instabila konjunkturen gör nästa års marknadsutveckling mycket osäker för affärsresebyråerna.
– Det blir en tajt tid framöver. Du måste kunna tänka nytt, satsa på teknikutveckling, samtidigt som du sparar. Fixar du inte det är du rätt körd i den tuffa konkurrensen, säger Johan Wilson.
TEXT: Katarina Myrberg
2011 blev ett tungt år för vd Thomas Ådén på Ticket Biz, som toppar listan över största resultatförsämring, –12 miljoner.
– Den listan är ju inte kul att toppa. Men vi förlorade både Posten och Vattenfall som kunder och det påverkade lönsamheten.
Det blev –8,6 miljoner i förlust, blir 2012 bättre?
– Vi förbättrar vårt resultat väsentligt och räknar med ett positivt resultat. Men vi har ju några månader kvar och marknaden är extremt oberäknelig.
Vad blir tuffast nästa år?
– Marknadsutvecklingen ihop med fortsatt kraftigt sänkta arvodespriser. Det blir en tuff kamp om kunderna.
Lingmerths Resebyrå är en av få affärsresebyråer som har uppvisat vinst varje år de senaste fem åren. Förra året blev resultatet 10,6 miljoner kronor.
Hur bär ni er åt, vd Lars-Gunnar Gustavsson?
– Vi har alltid visat vinst de senaste 20 åren. Man måste arbeta målmedvetet och konsekvent.
Är det skillnad mellan att verka i Småland och i Stockholm?
– Vi försöker vara snabba att göra förändringar. Efter finanskrisen fick vi växla ner och omvänt när konjunkturen tog fart igen. Vi har duktiga medarbetare på våra resebyråer och på vår ekonomiavdelning.