När årets fem första hotellmånader ska summeras för Norden huvudstäder tappar Stockholm fart jämfört med flera av grannarna. Revpar (genomsnittlig intäkt per tillgängligt rum) har visserligen ökat med 2,1 procent jämfört med motsvarande period i fjol, men det ska jämföras med exempelvis +10,3 procent i Köpenhamn och +19,8 i Oslo.
Samtidigt har beläggningen ”bara” ökat med 1,1 procentenheter till 64,9 procent i den svenska huvudstaden, medan ökningen i den danska huvudstaden ligger på 2,2 procentenheter och i Norges dito på 7,2 procentenheter.
Inte heller snittpriserna har haft samma utveckling i Stockholm som i grannländernas huvudstäder.
– Eftersom kronan har försvagats mellan jämförelseperioderna och marknaden inte har inte har ökat mer än normal tillväxt så har Stockholm faktiskt backat mätt i euro. Men det intressanta är att se effekten av en svagare krona, som borde leda till mer utländskt inflöde av resenärer. Och så kanske det har varit, men nytillskottet av kapacitet har hållit tillbaka ökningen i revpar och även prisutvecklingen, säger Johan Johander, delägare i Benchmarking Alliance, till Travel News.
Oslos positiva siffror för årets första fem månader förklaras dels av strejk förra året, dels av att många anläggningar har stängt för renovering.
– Prisökningen hänger sannolikt ihop med volymökningen och kapacitetsminskningen, säger Johan Johander.
Nordens raket är dock Reykjavik som visar stora ökningar i såväl beläggning som revpar och snittpris.
– Reykjavik har haft en extremt stark utveckling hittills under 2017, och det är på toppen av en redan stark utveckling under lång tid.
Marknaden i Reykjavik tappade dock något i maj, vilket kan vara ett trendskifte, enligt Benchmarking Alliances analys.
– Det kan uppstå problem för hotellen, både försäljningsmässigt och i driften, när trycket i marknaden är så högt som det är i Reykjavik. Priserna pressas uppåt så att marknaden uppfattas som dyr och besöksnäringen i stort får problem att leverera med kvalitet, säger Johan Johander.