Annons:

Premium

Flyg: Den skandinaviska trekampen

I Oslo blev utbyggnaden nyligen klar. I Stockholm och Köpenhamn väntar ambitiösa satsningar. Kampen om vilken flygplats som ska vara den ledande i Skandinavien hårdnar. PLUS-artikel för prenumeranter.

Efter sex års arbete stod utbyggnaden av Oslo flygplats klar i slutet av april i år. Drygt 14 miljarder kronor kostade det för den norska flygplatsmyndigheten Avinor att i det närmaste fördubbla ytan med nya gater, butiker, restauranger och uppställningsplatser för flygplanen.

Utbyggnaden innebär att flygplatsen kan hantera 32 miljoner passagerare om året. När den öppnade 1998 låg kapaciteten på 17 miljoner.

– Vi insåg snabbt att det var för lite och planeringen för en utbyggnad började 2007 och blev formellt godkänd 2011, säger Oslos flygplatsdirektör Øyvind Hasaas till Travel News.

Oslos flygplats kunde i fjol räkna in 25,8 miljoner passagerare. Det är alltså en bit kvar till 32 miljoner, men flygresandet ökar snabbt och om tillväxten fortsätter i samma takt som de senaste åren slår flygplatsen i kapacitetstaket om cirka sju år. Detta är inget som oroar Øyvind Hasaas.

– Den nya utbyggnaden är gjord så att vi lätt kan gå upp till 40 miljoner passagerare per år utan ytterligare stora investeringar, och vi har två landningsbanor som klarar den kapaciteten. Men vi har ändå fått i uppdrag av regeringen att starta ett planeringsarbete för en ny landningsbana och terminal som ska vara klara runt 2030. Flygplatserna är viktiga för landets tillväxt och vi måste vara redo för att kunna växa även när vi närmar oss 40 miljoner passagerare, säger han.

Satsningarna i Oslo är ett inte bara ett nödvändigt steg för att rusta för framtiden, de visar också att Norge nu spänner musklerna i den allt intensivare konkurrensen mellan de tre skandinaviska storflygplatserna. Ingen vill missa tåget när alla kurvor pekar uppåt för flyresandet till och från Skandinavien. Sedan 2010 har det sammanlagda antalet resenärer till och från de tre flygplatserna ökat med 38 procent och tillväxten kommer att fortsätta, inte minst inom det långväga resandet till USA och Asien.

På Köpenhamns flygplats, som än så länge innehar titeln ”Störst i Skandinavien” med sina 29 miljoner passagerare i fjol, har ledningen därför beslutat att under de kommande åren investera 20 miljarder danska kronor (25,9 miljarder kronor) i en utbyggnad för klara av 40 miljoner passagerare om året. På ritbordet ligger bland annat planer för att skapa mer plats i terminalerna och fler uppställningsplatser för flygplanen. Någon exakt tidsram för projektet som går under namnet ”Expanding CPH”, finns inte.

– Vi har inte sagt något slutdatum för projektet, men en bra gissning är att når målet 40 miljoner passagerare inom 10-15 år, säger Kasper Hyllested, presschef på Köpenhamns flygplats, till Travel News.

Hur ska ni nå målen?

– Förutom utbyggnaden arbetar vi med att minska flygbolagens Total Cost of Operation, alltså vad det kostar att operera på Köpenhamns flygplats. Detta gör vi genom riktade investeringar och vi har precis fördubblat beloppet som är avsatt för dessa projekt, säger Kasper Hyllested.

Vad driver tillväxten i Köpenhamn?

– Vi upplever tillväxt i såväl business- som leisuresegmentet, men en stor del av tillväxten kommer från utländska turister som reser till Köpenhamn. Till exempel från Storbritannien, Italien och USA. Samtidigt ser vi en stor tillväxt på de transatlantiska rutterna.

Målen är högt satta även på Arlanda, som i dagsläget är minst av de tre skandinaviska storflygplatserna. Ifjol ökade antalet passagerare på Stockholmsflygplatsen med 6 procent till 24,7 miljoner. Jämfört med 2010 har passagerarvolymen ökat med drygt 45 procent, och tillväxten kommer att fortsätta enligt flygplatsledningen som siktar på 30 miljoner resenärer om tre år.

– Vi genomför nu ett omfattande investeringsprogram på 10 miljarder kronor fram till 2020. Dessutom utvecklar vi området kring flygplatsen med omfattande investeringar i bland annat hotell och kontorshotell för att göra Arlanda till en ännu attraktivare mötesplats, säger Jonas Abrahamsson vd och koncernchef på Swedavia, till Travel News.

Vad driver tillväxten på Arlanda?

– Den största utvecklingen sker genom de internationella förbindelserna och det är där vi lägger den största delen av våra resurser. För att möta utvecklingen måste flygplatsen växa på en rad områden. Bland annat investerar vi i en ny pir på terminal 5, nytt driftområde, nytt bagagesystem för ankommande och avresande resenärer på terminal 5 och ny säkerhetskontroll.

Så till den stora frågan: vilken är Skandinaviens ledande flygplats 2020?

Kasper Hyllested, Köpenhamn:
– Den typen av spekulationer ger jag mig inte in i. Vi förväntar oss att antalet passagerare i Köpenhamn växer de kommande åren.

Øyvind Hasaas, Oslo flygplats:
– Svårt att säga, men det är inte säkert att ordningen är densamma som idag. Men jag är mer upptagen av att vi ska vara bäst.

Jonas Abrahamsson, Swedavia:
– Vår ambition är att Arlanda ska vara Skandinaviens ledande flygplats 2020 och vi är fast beslutna att lyckas med det.