Annons:

Premium

Tronskifte bland affärsresebyråerna

RESEBYRÅTOPPEN Amex GBT är inte längre Sveriges största affärsresebyrå. Det visar Travel News unika sammanställning av landets största resebyråer.

Sveriges samlade resebyråkår kan glädja sig åt en ökad försäljning 2016 jämfört med året dessförinnan. Roligt för branschen är också att det samlade resultatet lyfte ordentligt i fjol jämfört med året dessförinnan. Det visar Travel News årliga kartläggning av de 100 största resebyråerna på den svenska marknaden.

Den totala omsättningen ökade med 5 procent under 2016 till drygt 50 miljarder kronor. Det sammanlagda resultatet efter finansnetto landade på 287 miljoner kronor, vilket är en ansenlig ökning jämfört med året dessförinnan då motsvarande resultat låg på 110 miljoner.

En stor del av det sammanlagda resultatlyftet kan härledas till två aktörer – Etraveli som vände en förlust på 55 miljoner kronor 2015 till en vinst på 30 miljoner i fjol, och Amex GBT som trots fortsatt förlust ändå förbättrade resultatet med nära 70 miljoner kronor 2016 jämfört med 2015. Men eftersom Amex GBT samtidigt minskade försäljningen med 15 procent är företaget ändå den stora förloraren i årets resebyråtopp.

Försäljningstappet innebär nämligen att Amex GBT inte längre kan titulera sig Sveriges största affärsresebyrå. Faktum är att 2016 års omsättning på 2,5 miljarder kronor bara räcker till en tredje plats, efter såväl Egencia som Hogg Robinson Nordic. Tronskiftet är inte oväntat. Amex GBT, som omsatte drygt sex miljarder kronor 2008, har befunnit sig i brant utförsbacke i många år. Samtidigt har konkurrenterna bakom vuxit sig allt starkare.

På frågan om det är viktigt att vara marknadsledande svarade Amex GBT:s Sverigechef Anders Bohlin så här i Travel News i våras:

– Jag tycker att det är viktigt att ha det som målsättning. Sedan kan man diskutera hur man mäter om man är marknadsledare. Är man störst, bäst eller mest lönsam? Men vår målbild måste vara att vilja vara bäst och marknadsledande. Jag fokuserar på är att vi ska nå en lönsam tillväxt i affären.

Sveriges största affärsresebyrå är nu Egencia, vars omsättning ökade med 8,5 procent till 3,1 miljarder i fjol. Resultatet efter finansnetto minskade dock något, från 13,2 till 11,9 miljoner.

– Är man bäst blir man störst. Och eftersom vi är ett globalt företag och det är viktigt med tillväxt. Det ger skalfördelar och gör oss attraktiva för kunderna, säger Egencias vd Michael Schüller som när han ombeds förklara framgången lyfter fram ”de superengagerade medarbetarna” och byråns ”konsumentvänliga digitala lösning”

– Med vårt egenutvecklade bokningssystem tar vi ofta hela affären, både inte bara flygbokningen utan även hotellbokningen, där vi ser en kraftig ökning, säger Michael Schüller.

Hur ser 2017 ut för Egencia?

– Vi fortsätter att ha en hög tillväxt. Vi ser en ökad efterfrågan från större svenska globala företag.

En annan affärsresebyrå med tydliga tillväxtambitioner är BCD Travel som förvärvade Ticket Biz i slutet av 2015. De två byråerna bedriver fortfarande sina verksamheter under respektive varumärke, men planen är att inom något år ha samlat allt under BCD Travel. 2016 landade omsättningen för den sammanlagda verksamheten på drygt två miljarder kronor vilket gör BCD Travel/Ticket Biz till Sveriges fjärde största affärsresebyrå. Men Nordenchefen Thomas Ådén är inte nöjd med det.

– BCD Travel är trea globalt och ambitionen är att vara topp tre även i Sverige inom två år. För att nå dit måste vi växa mer än marknaden.

xBåde Ticket Biz och BCD Travel minskade sin försäljning 2016. Vad krävs för att ni ska växa mer än marknaden?

– Vi har en för stor andel kunder inom den offentliga sektorn där prisutvecklingen gått ner. Vi behöver bli starkare på den privata sidan.

Etraveli håller ställningen som överlägset störst på listan med en omsättning på 17 miljarder kronor 2016, en ökning med drygt 38 procent. Resultatet efter finansnetto landade på 30 miljoner kronor och Ebita-resultatet ökade från 200 miljoner kronor 2015 till 300 miljoner i fjol. Precis som 2015 kan tillväxten främst tillskrivas bolagets globala satsning men även i Sverige, som står för 25-30 procent av företagets totala försäljning, noterades en tillväxt över marknaden, enligt Etravelis vd Mathias Hedlund.

– Vi växer på alla våra stora marknader. De största tillväxttalen har vi i England, Frankrike och Tyskland där vi nu säljer lika många biljetter som i Sverige men självklart vår marknadsandel lägre på dessa stora marknader, säger han och fortsätter:

– Tillväxten har varit organisk hittills. Nu tittar vi även på förvärv.

Finns det någon konkret affär på gång?
– Jag kan säga så mycket som att vi lägger mycket tid på det och det gäller i så fall marknader där vi inte är så stora. Så förvärv i Norden är inte aktuellt.

Etraveli må vara överlägset störst, men det är listans tvåa Ticket som redovisar den största vinsten – 78 miljoner kronor. En förklaring är resebyråns integration mellan online- och offlineförsäljning, den så kallade omnikanalstrategin.

– Onlinetillväxten ger butikerna nya kundströmmar. Det bidrar till vår lönsamma tillväxt, säger Tickets vd Katarina Petrini.

För listans trean Resia minskade omsättningen något, medan resultatet gick upp.

”Det var ett år mycket präglat av omvärldsfaktorer som strejker, terrorattacker, politisk instabilitet och som påverkat efterfrågan, kundbeteende och bokningsflöden. Människor slutar inte att resa, men reser istället lite annorlunda när det sker händelser i vår omvärld”, skriver Resias försäljningsdirektör Bo Jakobsson i ett mejl till Travel News.

Se hela 100-listan här: Resebyråtoppen