Travel News fick en Q&A-intervju med närings- och innovationsminister Mikael Damberg. Mötet skedde i Täby centrum på kafé Gateau. Damberg anlände några minuter efter utsatt tid med sin pressnisse. Denne spelade också in denna intervju.
Mikael Damberg är socialdemokrat bosatt i Solna. Hans ansvar i regeringen gäller bland annat besöksnäringen och Swedavia.
Nyligen fick Damberg och vice statsminister Isabella Lövin ta emot flygbranschens utredning om fossilfritt.
Vad händer på mötet när flygbranschen överlämnade sin utredning. Jag antar att det var ett laddat möte…
– Nej, det var ett unikt möte. Det var nio färdplaner mot fossilfritt. Och en av planerna handlade om flygsektorn. De satte sitt mål hur de kan bli fossilfria. Först inrikesflyget, men på sikt också de flygplan som landar i Sverige.

Mikael Damberg Närings- och innovationsminister, Isabella Lövin klimatminister och vice statsminister, Christian Clemens vd BRA, Henrik Littorin Generalsekreterare Svenskat Flyg.
Lobbyföreningen Svenskt Flyg var ju närvarande. Miljöpartiet har ju krävt att statliga Swedavia ska lämna föreningen. Tog vice statsminister Isabella Lövin upp detta på mötet?
– Det gjorde hon inte.
Varför. Hon har ju krävt detta?
– Nej, det är inte regeringens position.
Även miljöministern har krävt detta?
– Miljöpartiet har sagt vad de tycker om framtiden, men regeringen har inte tyckt detta.
Så hur ska man tolka deras uttalande om de inte är regeringens. Det är ju ganska förvirrande för flygbranschen…
– Det är valår. Vi kommer att se fler utspel.
Har vi passerat en tidsgräns? Kan alla spruta loss sina förslag?
– Socialdemokraterna har också gått ut med vallöften och perspektiv inför valet. Vi har den här perioden i svensk politik.
När började den?
– För några veckor sedan. Det är inte konstigt, vi har val i september. Man måste få berätta vad man tycker i olika frågor. Men vi kommer att fortsätta att regera och vi kommer att vara tydliga med vad som är regeringens politik.
Vi, är det sossarna eller är miljöpartiet också med?
– Vi kommer att fortsätta tillsammans fram till valet.
Jag tror inte att miljöpartiet hoppar av nu. Det är sällan någon bryter ett maraton de sista fem minuterna…
– Vi har gjort mycket som vi är stolta över under den här mandatperioden. Men vi är ödmjuka, vi tror inte alla kommer att rösta på oss. Då kan det behövas samarbete över blockgränserna.
Vi hoppar över nästa regering. Vi löser inte detta här och nu. 2030 ska inrikesflyget vara fossilfritt enligt utredningen. Är det realistiskt?
– Ja, det är utmanande, men det kan gå.
Är det verkligen realistiskt?
– Vi har kommit längst nästan i världen när det gäller våra flygplatser och deras klimatpåverkan. Nästa steg kräver någon form av bränslebyte. Vi har tillsatt en utredning. Över tid kan vi kanske flyga helt på biobränsle. Branschen hänvisar till Norge, de tror att elektrifierade flyg är möjligt på korta sträckor i framtiden.
Många hävdar att biobränslena inte räcker till allt och alla.
– Det kommer inte räcka till alla, men vi har enorma tillgångar av biobränsle i Sverige. 70 procent av svensk yta består av skogsråvara. I första hand tror jag att fordonssektorn kommer att bli elektrifierad. Att exakt veta hur det ser ut om 20 år är väldigt svårt att veta.
Miljöpartiet vill att Swedavia ska bli som Systembolaget och verka för återhållsamhet. Idag präglas Swedavia av det motsatta. Det är enorm expansion. Hur ska Swedavia förhålla sig till regeringspartiernas olika signaler?
– Swedavia ska förhålla sig till sitt uppdrag. Det har riksdagen varit med och bestämt. Swedavia är en viktig aktör för att hålla ihop flyget i Sverige. Regeringen har en flygstrategi. Vi ska verka för fler direktlinjer till resten av världen. Sverige är ett export- och turismberoende land. Det är miljömässigt bättre om de flyger direkt, snarare än mellanlandar i Köpenhamn på vägen till semestern eller kundmötet. Man måste hålla två saker i huvudet samtidigt. Vi måste både klara en miljömässig omställning, men vi måste också konstatera att flyget är en viktig del av Sveriges infrastruktur.
Swedavia håller på med en enorm expansion. Både Arlanda och Landvetter ska byggas ut för för X antal miljarder. Får de bygga hur mycket de vill eller måste de fråga dig om lov?
– Arlanda står inför en stor expansion. Snart slår man i kapacitetstaket. Det hänger ihop med Brommas framtid. Det finns signaler att Stockholms stad inte kommer att förlänga i Bromma i all framtid. Då måste Arlanda ta emot den trafiken. Ett höghastighetståg skulle på sikt minska behovet av flyg i södra Sverige….
Du anser det vara realistiskt att stänga ner Bromma och flytta trafiken till Arlanda.
– Jag sitter i Arlandarådet. Det är en organisation som består av både regeringsrepresentanter, men också näringsliv och den regionala strukturen i Stockholmsregionen. Vi diskuterar hur skulle en utbyggnad av Arlanda flygplats kan se ut för att kunna hantera en ökad trafikmängd om Bromma skulle läggas ner.
Jag minns att Göran Persson drömde om en tredje stor flygplats i Stockholmsområdet. Finns det några sådana planer?
– Jag har inte hört att någon på allvar har fört fram den åsikten. Arlanda måste bli ett naturligt nav. Det funkar inte att sprida ut all trafik på väldigt många flygplatser. Då är risken att de långa linjerna hamnar någon annanstans.
Det är många av våra läsare som vill att regeringen ska verka för fler stora internationella möten och mässor i Sverige. Tidigare höll Visit Sweden på med detta, men många är missnöjda med deras arbete. Vad gör ni?
– Vi har skapat ett Team Sweden för att kraftsamla mellan alla aktörer som gör detta i dag. Idrottsrörelsen har jobbat väldigt systematiskt och strukturerat med detta.
Kan ni göra mer?
– Ja, verkligen. Men det stupar ofta på att det behövs statliga garantier. Då ska man bli skeptisk. Finansministern måste kunna hålla emot och inte riskera vad som helst.
Besöksnäringen leder till fler nya jobb. Det kan växa ytterligare. Vad gör regeringen för att att detta ska ske?
– Vi har satsat över 400 miljoner kronor på besöksnäringen, framför allt på att marknadsföra Sverige internationellt. Vi har jobbat med ett förenklingsprojekt när det gäller digitalisering. Vi ökar också basanslagen till Visit Sweden kraftfullt.
Är du nöjd med Visit Sweden?
– Jag är nöjd med att deras marknadsföringsinsatser ofta leder till resultat. Kina och Indien går väldigt bra. Jag får ofta höra, från regionala aktörer, att det är svårt att hitta samarbeten med Visit Sweden. Här får man vara ödmjuk. Visit Sweden är en organisation som staten äger ihop med näringslivet, men om vi ska vara ärliga, så finansierar staten mycket mer än vad näringslivet gör. Här tror jag att vi måste ha ett gemensamt commitment för att Visit Sweden verkligen ska kunna leverera.
Och vad förväntar du dig att näringslivet gör?
– Besöksnäringen är en ny basnäring för Sverige. Alla andra basnäringar jobbar också med strukturella frågor och har ekonomiska muskler att göra det. Vi måste strukturera upp besöksnäringen så att man får mer tyngd i arbetet framåt.
Flygskatten är den här för att stanna?
– Vi lägger förslag för att vi tycker att flyget ska bära en del av sina samhällsekonomiska kostnader. Det gör man inte i dag. Jag tycker flygskatten har mottagits mycket mer positivt när den väl infördes, än vad folk befarade innan. Det visar sig att när man sitter på en flygplats och ska handla en kaffe latte och en macka, så kostar det ofta mycket mer än de där 60 kronorna som ett inrikesflyg kostar i flygskatt. Jag tror att svenska folket redan har vant sig vid att när man flyger får man betala en viss avgift.
Är det smart att gå före hela världen?
– Är det smart att Sverige är ett föregångsland när det gäller klimatarbete? Ja, det är det. Nu säger till och med branschen att de vill uppnå fossilfritt inrikesflyg till 2030. Det kommer inte att hända automatiskt.