Annons:

145 miljoner utlandsresor från Kina 2017

Idag har mindre än 20 procent av Kinas befolkning pass. Inom kort väntas den siffran fördubblas. Många vill till Europas stora städer som hotas av överturism. Enligt en artikel i Yle.

Sammanlagt gjorde kineserna hela 145 miljoner utlandsresor i fjol. För tre år sedan blev Kina det land därifrån mest turister strömmade ut i världen och sedan dess har försprånget framför tvåan och trean Tyskland och USA ökat snabbt.

Nuförtiden reser yngre kineser främst individuellt, och de som har pengar tar sig till allt mer avlägsna mål i bland annat Afrika. De äldre generationerna föredrar däremot i regel gruppresor.

– Kineserna är förtjusta i europeiska städer med en lång historia. De tycker också om att köpa högklassiga varor, så städer där det finns exklusiva butiker är speciellt populära, berättar Kenneth Chan, vice verkställande direktör för resebyrån Tempustour till tidningen YLE i ett reportage.

Chan är medveten om att de kinesiska turisterna har skaffat sig ett tvivelaktigt rykte i många länder. Till exempel i Thailand anser lokalbefolkningen att kineserna är alltför högljudda och påträngande och att de inte följer regler och förordningar.

– Alla folk har olika vanor. Kineserna tycker till exempel om att röka överallt, och en del slänger skräp på marken. Det är inte bra, konstaterar Chan.

Samtliga resebyråer är nuförtiden förpliktade att ge vägledning åt turisterna i synnerhet när det är frågan om människor som aldrig förr har varit utanför Kina. Staten har också låtit trycka en pamflett där det görs klart vad man inte ska göra utomlands.

Chan anser ändå att följderna av den kinesiska turismen i det långa loppet är positiva. Som exempel nämner han att turisterna hämtar hem intryck som de har fått i länder som är friare än det auktoritära Kina.

– Jag tror också att turisterna kan ha en inverkan på lokalbefolkningen. De lär känna varandra bättre än förr, så det är bra med tanke på den kulturella förståelsen, säger han.

Å andra sidan överbelastar de kinesiska turisterna redan infrastrukturen i många länder. Och det är bara en början, för i dag har inte ens 20 procent av befolkningen ett pass.

Kommentarer är stängda.

Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024