Annons:

Vings vd Magnus Wikner: Nästa sommar blir normal

Redan nästa sommar är allt som vanligt igen – i alla fall inom resebranschen. Det tror Vings vd Magnus Wikner, som trots den tunga våren ser ljust på framtiden. – Jag tror att det kommer att komma en riktig boom, säger han.

Naturkatastrofer, oroligheter i omvärlden och det isländska askmolnet som stoppade all flygtrafik 2010 – för att inte tala om balansen på konkursens rand i samband med att tidigare ägaren Thomas Cook gick i konkurs hösten 2019.

Coronapandemin är inte den första krisen i semesterföretaget Vings historia.

– Det finns en erfarenhet och en väldigt bra beredskap i resebranschen för att kunna hantera kriser. Men det är klart, det här har ju varit exceptionellt, säger vd:n Magnus Wikner.

Han har blå kavaj och prydligt kammat hår. 35 års erfarenhet av resebranschen i ryggsäcken. Men det här – att alla plan står på backen i flera månader – hade han aldrig kunnat tro skulle hända.

– Det har varit en lång vår, säger han. Skrattar till och andas ut, samtidigt.

Ökad optimism

Det exceptionella med den här krisen är osäkerheten, säger han. Att ingen vet när och hur världen kommer att komma ut på andra sidan. Men redan nu börjar Ving se ljuset i tunneln – och nästa sommar kommer bolaget vara tillbaka på normala nivåer, tror Magnus Wikner.

– Jag tror att det kommer att komma en riktig boom. Det är klart att mycket kan hända och man får vara ödmjuk inför det. Men trots allt ser vi en ökad optimism, vi ser dag för dag att bokningarna går åt rätt håll, säger han.

Bokningarna inför vinterns resor ökar successivt, men redan nu är även intresset för nästa sommars semestrar stort.

– Vi är över 50 procent upp i bokningar jämfört med samma period i fjol. Och nu öppnar vi upp bokningar för denna sommar, så det ska bli väldigt spännande att se.

Men sommarens charterresor kommer trots allt att ske mitt i en brinnande pandemi, vilket sätter sina spår. Ving har sett över hela kedjan, från incheckning till flygresa och hotellvistelse, för att göra det så smittsäkert som möjligt. Dels för att följa de grundläggande rekommendationerna som finns inom olika branschsammanslutningar och länder, men bolaget har även infört extra säkerhetsåtgärder som de beslutat själva om.

– Till exempel kommer det att krävas munskydd på planen och våra rutiner har förstärkts ytterligare på både hotell och transferbussar, säger Magnus Wikner.

”Känns otroligt skönt”

När det såg som mörkast ut under våren tvingades flygbolaget permittera delar av sin personalstyrka. Ving kan inte uppge någon exakt siffra på hur många anställda som har berörts, utan säger att det har varit olika grader av permitteringar i olika delar av företaget. Högre inom den flygande delen, mer varierande på kontoret.

Men när det nu ljusnar får personalen sakta men säkert komma tillbaka till sina arbeten.

– Vi har redan tagit tillbaka personal som jobbar i våra kundcenter, och vi anställer folk i utlandet. Många har stått standby och varit beredda att åka ut, och nu är det full fart igen, säger Magnus Wikner.

Trots krisen och den långa våren så återkommer Vings vd hela tiden till framtiden, förväntningarna och förvissningen om att det ordnar sig. Optimismen genomsyrar intervjun.

– Är det någonting jag har lärt mig under alla år i resebranschen så är det krishantering. Det känns otroligt skönt att komma i gång igen, säger han.

En kommentar

  1. Tobbe: Är munskyddsregeln helt permanent eller något som avses att tas bort så fort det är säkert och möjligt? Vem vill väl sitta med munskydd hela tiden på en långflygning....?
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024